Șeful Direcţiei Construcţii, Gospodărie comunală, Dezvoltare locală şi regională din cadrul Consiliului raional Cantemir și un om de afaceri din localitate au fost reținuți, în această dimineață, de ofițerii DGT Sud a CNA și procurorii anticorupție. Aceștia, împreună cu persoane terțe, sunt bănuiți că ar fi acționat în complicitate și ar fi comis corupere pasivă și activă, manipulând mai multe licitații și lucrări care vizează construcția unor porțiuni de drum din raionul Cantemir.
Concret: şeful Direcţiei Construcţii, Gospodărie comunală, Dezvoltare locală şi regională este bănuit că ar fi pretins și primit mită în valoare de 200 000 de lei de la agentul economic, care a câștigat licitația pentru construcția și reparația drumurilor din raionul Cantemir. Este vorba despre porțiunile de drum L-599.2 –drum de acces spre s. Haragîş; L-607- drum R34-Antoneşti-Leca; L-603- drum R-35-Lărguţa-Cîrpeşti-G136, L-609- drum G132-Taraclia-Plopi; Reparaţia drumurilor în varianta albă-1000m/p) – suma totală a lucrărilor care urmau a fi executate, din fondul rutier, fiind de 10.431.049 de lei. Potrivit materialelor cauzei, deși în actele oficiale figurează că lucrările au fost executate, de facto o parte din acestea au rămas nefinalizate, iar pentru a semna actul de dare în exploatare a drumurilor menționate, agentul economic i-ar fi oferit responsabilului mită în mărime de 200 000 de lei.
De asemenea, același funcționar este cercetat și în alte episoade, în care este bănuit că ar fi pretins mită de la agenți economici sau persoane fizice pentru diferite servicii. În urma măsurilor speciale de investigaţii, s-a constatat că, la 27.04.2020, în urma unei licitații publice, Consiliul Raional Cantemir a încheiat contractul de antrepriză cu un SRL local, în sumă de 851.000 lei, pentru executarea lucrărilor de întreținere de rutină a drumurilor publice locale în raionul Cantemir pentru anul 2020. Câteva luni mai târziu, șeful Direcției Construcţii, Gospodărie comunală, Dezvoltare locală şi regională l-ar fi condiționat pe câștigătorul licitației să transmită neoficial executarea lucrărilor uneia din firmele sale, gestionată de interpuși, urmând ca banii, în sumă de 851.000 de lei, să fie însușiți personal de către beneficiarul real al companiei, adică de șeful Direcției. În schimbul acestui serviciu, funcționarul i-ar fi promis antreprenorului că îl va favoriza la alte licitații și va trece cu vederea unele nereguli, depistate în cadrul recepției finale a lucrărilor.
Totodată, în cadrul acţiunilor de urmărire penală, au fost documentate mai multe cazuri de pretindere şi primire de către șeful Direcției a mijloacelor băneşti de la cetăţeni pentru a semna, în calitate de membru al grupurilor de lucru, actele de recepţie a diferitor construcţii, fără ieşirea la faţa locului. Tot el, abuzând de funcția sa, ar fi întocmit devize de cheltuieli şi oferte de preţuri pentru diferiți agenţi economici, trucând în acest fel licitaţiile organizate de Consiliul raional Cantemir.
Astăzi, ofiţerii DGT Sud și procurorii anticorupție au descins cu percheziţii la șeful Direcţiei, dar și la doi antreprenori, bănuiți de complicitate la trucarea unor licitații, neonorarea obligațiunilor contractuale privind executarea lucrărilor de reparație a drumurilor, precum și coruperea activă a funcționarilor publici. În urma perchezițiilor. Șeful Direcției și unul din antreprenori au fost reținuți pentru 72 de ore, iar un om de afaceri este cercetat în stare de libertate. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă până la 10 ani de pușcărie, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice, pe o anumită perioadă.
În prezent, CNA desfășoară cercetări în două cauze penale pornite pe corupere pasivă și activă.
Procuratura Anticorupție, oficiul sud, conduce urmărirea penală. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.