Select your Top Menu from wp menus

Consilier raional: “160 de mii de lei pentru transparență. Ce se va face cu banii nu se ştie. 500 de mii preşedintelui raionului…”

Sergiu Aga este unul dintre cei 13 consilieri din opoziţie din Consiliul Raional (CR) Orhei, pentru care a candidat independent. Consilierul raional locuieşte în orașul Orhei și este, concomitent, consilier municipal neafiliat.
Sergiu Aga a participat la dezbaterea publică „Bugetul raionului Orhei, între aprobare şi executare”, organizată de redacţia Radio Orhei. Pe durata discuţiei, consilierul a oferit mai multe informaţii la subiect, exprimându-şi în context viziunea asupra situaţiei din anul curent şi perspectivelor anului viitor.

Vezi „Bugetul raionului Orhei, între aprobare și executare”: Transparență mimată și dividende politice pe bani publici /VIDEO

Procesul decizional şi transparența

“E o situaţie inedită la Orhei când la consiliile locale [Consiliul Raional şi Consiliul Municipal] efectiv nu se discută. Consilierii sunt ca Pinocchio, care ridică mâinile parcă ar fi traşi de undeva de o sfoară. Când încerc să abordez vreo problemă la şedinţele comisiei consultative, sunt singur împotriva tuturor, iar ei [consilierii Partidului „Șor”] ridică mâna fără să întrebe ceva.

Documentele se oferă cu 2-3 zile înainte de şedinţa CR, iar de multe ori unele informaţii necesare aprobării deciziilor li se dau consilierilor cu doar o jumătate de oră înaintea şedinţei comisiei. Sunt anume acele informaţii, care pot provoca controverse – despre alocarea terenurilor, banilor etc. , iar şedinţele comisiilor au loc cu vreo oră înaintea şedinţelor în plen ale Consiliului Raional şi Consiliului Municipal, care se întrunesc în aceeaşi zi.

Este şi o chestie populistă faptul că pentru participarea consilierilor la şedinţele CM şi CR au aprobat o indemnizaţie de doar 1 leu. Consilierul de la Chişinău sau cel de la Anenii Noi, căci la ei [fracţiunea majoritară] sunt mulţi de acolo, vine, săracul, să îşi bată capul pentru Orhei şi să lucreze pentru 1 leu? Care e motivaţia lor?

Am auzit că anul viitor va fi declarat an al transparenței, pentru care se dau 160 de mii de lei. Ce se va face cu aceşti bani, nu se ştie. N-am găsit în proiectul bugetului 2021 nici lista cu activităţi ale preşedintelui raionului [aparatului], căruia i se vor oferi 500 de mii de lei.”

Iluminatul public şi meritele

„Iluminatul stradal ne aduce la un anumit grad de civilizaţie, dar din câte am înţeles sunt probleme legate de asigurarea vizibilităţii licitaţilor şi altele. Pentru că s-au alocat în total 28 de milioane de lei , iar din satul Niculaeuca şi din alte localităţi mi se spune că stâlpi de lumină şi corpuri de iluminat , în principal, erau şi că lucrările nu s-au făcut de la zero. De ce ar fi trebuit să se pună altă reţea?

De multe ori am spus la CR Orhei că aceste sume sunt date dezechilibrat, în dependenţă de partidul din care face parte fiecare primar. În alte localităţi, cum ar fi Trebujeni şi Peresecina s-au dat nişte sume infime. Pentru Peresecina s-au alocat 200 de mii de lei – o sumă infimă, în raport cu numărul populaţiei de acolo.

Am înţeles că există bani pentru a face lucruri frumoase, pentru a face populism şi pentru a ne da şi nouă [societăţii]. Consider că R.Moldova ar trebui să iasă din toată mizeria în care se află, în cazul în care se reuşeşte să se facă populism, propagandă, iar un anumit partid să îşi asume toate meritele, iar pe de altă parte se mai ung şi ochii oamenilor, care cumva rămân mulţumiţi.”

Proiecte europene cu „firul tăiat”

„Un proiect european de promovare a turismului şi culturii, care a fost iniţiat pe vemea fostului preşedinte al raionului, Tudor Golub, ar fi trebuit să integreze raionul Orhei într-o reţea din Europa de Est şi Centrală, care promovează ansamblurile muzeistice ale siturilor arheologice. Dar acest proiect european în valoare de peste 80 de mii de euro, adus la Orhei prin strădania mea umilă, va fi implementat, până la urmă, la Rezina.

Contribuţia raionului Orhei în acest proiect european, în care ar fi putut obţine o experienţă relevantă şi aplica apoi şi la alte proiecte, era de aproape 11 mii de euro, iar 72 de mii de euro veneau de la UE. Mi se pare că contribuţia CR Orhei e o sumă infimă, dacă comparăm de exemplu cu 2 milioane de lei pentru iluminat la Vatici şi alţi 17 milioane de lei pentru aceeaşi localitate.

Cu 5 minute înainte de şedinţa la care proiectul deciziei trebuia votat , m-a sunat preşedintele raionului, Dinu Țurcanu, care anterior promova proiectul în cadrul fracţiunii majoritare a Consiliului Raional, şi a spus că aprobarea nu va fi posibilă. Presupun că iniţiativa de a renunţa nu i-a aparţinut domnului preşedinte. Probabil, de undeva „s-a tăiat firul” din cauza că orice apare în raionul Orhei, ca fiind pozitiv, trebuie să fie exclusiv din partea unui singur partid.

Un alt exemplu. Am lansat recent un alt proiect european, de peste 100 de mii de euro, tot pentru Orhei. M-am bucurat de prezenţa la lansare a reprezentanţilor administraţiei raionului. Era şi doamna Irina Bogaciuc , vicepreşedintele raionului. Am vorbit, am discutat , iar pe pagina CR Orhei [în articol] nu a fost măcar pomenit implementatorul şi nicio fotografie cu acesta.

Pentru proiectele la care aplicăm [Asociaţia Umanitară „Filantropia Creştină”] se cere ca CR Orhei să fie garant. Avem un proiect european prin care vrem să deschidem un adăpost pentru oamenii străzii. Toate garanţiile le face preşedintele raionului. Când am venit la el, m-a trimis la vicepreşedintele doamna Platon, care a spus că trebuie să vedem care-i treaba la asistenţa socială. Acolo m-au purtat dintr-o parte în alta şi am înţeles că nu o să mai am soluţie pentru două posturi de supraveghetori pentru adăpost. Iar banii şi pentru alte activităţi sunt din Europa. După ultima şedinţă a CR Orhei domnul preşedinte mi-a spus că o să pierd susţinerea din partea sa. Dar ce susţinere am avut până acum? Nicio iniţiativă, chiar dacă banii vin din Europa, nu a fost susţinută.”

Tatiana Djamanov