Select your Top Menu from wp menus

Consilier raional: “ Îmi pare rău că oamenii nu ştiu sau sunt indiferenţi în privinţa lucrurilor care se fac din banii lor”


Igor Ivanov este unul dintre cei 13 consilieri din opoziţie din Consiliul Raional (CR) Orhei, unde a acces pe listele BE ACUM, din partea PAS. Consilierul raional locuieşte în comuna Mălăiești, din care fac parte satele Mălăiești și Târzieni.

Igor Ivanov a participat la dezbaterea publică „Bugetul raionului Orhei, între aprobare şi executare”, organizată de redacţia Radio Orhei. Consilierul, care este membru al comisiei consultative economie, buget şi finanțe a CR Orhei, a oferit mai multe informaţii la subiect, exprimându-şi în context viziunea asupra situaţiei din anul curent şi perspectivelor anului viitor.

Vezi „Bugetul raionului Orhei, între aprobare și executare”: Transparență mimată și dividende politice pe bani publici /VIDEO

Procesul decizional

“Am fost anunţat că pot lua proiectul bugetului anului 2021 cu două zile înainte de şedinţa CR Orhei la care trebuia să fie aprobat. Să studiezi documentul e destul timp, dar apar întrebări, apare necesitatea de noi informaţii şi atunci aceste două zile nu ne ajung.

Dacă în comisiile consultative câte ceva s-a mai discutat privind proiectul bugetului anului 2020, cât şi cel al anului 2021, apoi la şedinţa CR Orhei ai impresia că e o cursă contra cronometru, parcă se grăbesc [fracţiunea majoritară a Partidului „Sor”] să facă ceva. Dar nu e aşa. Suntem codaşi în privinţa la ce se face în infractructură. Suntem codaşi la crearea locurilor noi de muncă. Numărul tuturor angajaţilor din raion, care se subordonează CR este de 2392 persoane. Dacă facem o comparaţie între cei doi ani, numărul lor se micşorează cu 70, dar numărul conducătorilor la nivel de raion creşte.

Ceea ce ţine de consilierii din opoziţie, avem impresia că în jurul CR Orhei se face gard. Nu ai cu cine vorbi, suntem trimişi din birou în birou. Parcă şi-au creat un consiliu de administrare al lor. Şi mai este vorba lor – „Noi ne asumăm guvernarea”.

Problemele autorităților și problemele localităților

„Ei [conducerea ] s-au axat mai mult pe investiţii cu rezultate rapide, pentru ochiul alegătorului, cum ar fi iluminarea stradală. Conform unui recent sondaj administraţia locală cunoaşte cam în proporţie de 60 % ceea ce doreşte cetăţeanul de rând din localităţile noastre.

Referitor la importanţa lucrărilor, probleme mari avem în ce priveşte gunoiştile neautorizate. În orice localitate, dacă faceţi o tură a raionului, veţi observa că toate dealurile sunt împânzite de aceste gunoişti. E o problemă stringentă, e o problemă care ne afectează pe toţi, dar nu ştiu de ce și guvernările precedente, şi cea actuală au lăsat-o fără atenţie. La Mălăieşti, iniţial, au încercat să rezolve problema şi doar au adunat gunoiul împrăştiat într-o movilă mai mare. Au mai finalizat lucrările la un apeduct , pornit de precedentul primar, au conectat două-trei mahalele la sursele de apă.

Ceea ce ţine de problema iluminatului stradal, putem să divizăm problema în două. Primul aspect – investiţiile de bază în ce priveşte corpurile de iluminat şi al doilea – mentenanţa. Cine achită energia electrică? Să nu iasă acelaşi lucru cum a fost la Mălăieşti că un an de zile nu s-a achitat apa şi să ne trezim cu datorii şi la energia electrică.”

Banii, realizările şi planurile

„La distribuirea banilor nu se ţine cont de necesităţi. La Peresecina este primar dna Buzu, de la PAS. Ceea ce ţine de investiţiile pentru satul Peresecina am depus două proiecte de decizii. Iniţial, a fost aprobat proiectul câştigat de localitate din bani străini. Consiliul raional a fost într-un caz garant al implementării. Dar 300 de mii de lei pentru unul din acele două proiecte aşa şi nu s-au alocat.

Dacă analizăm ce se planifică pentru anul 2021, practic sumele pentru reparaţia drumurilor vor fi tăiate în două. Dacă pentru 2020 s-au planificat 20 de milioane, atunci pentru 2021 – 10 milioane de lei. Ce porţiuni vor fi reparate – rămâne la discreţia lor [decidenţii din CR]. Nu ştiu dacă pentru lucrările şi serviciile din anul curent sunt datorii şi ce sume vor trece în anul viitor.

Recapitulând anul 2020, aş vrea să accentuez încă o dată, că ceea ce se face se face din banul public, nu din banul partidului. Mie îmi pare rău că oamenii nu ştiu sau sunt indiferenţi în privinţa lucrurilor care se fac din banii lor şi sunt indiferenţi faţă de ce se întâmplă la consiliiile locale.”

Tatiana Djamanov