Începând cu luna octombrie, liceul din localitatea Holercani, raionul Dubăsari trece printr-un amplu proces de renovare și eficientizare energetică în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană.
Potrivit directoarei, Tamara Rotari instituția de învățământ a căpătat statutul de liceu anul trecut, 2019 și găzduiește 310 elevi, atât din Holercani cât și din localitățile Marcăuți, Oxentea, Molovata și Ustia. În cadrul liceului activează 27 de profesori și potrivit directoarei Tamara Rotari, de la înființarea instituției în anul 1982 și până în prezent, gradul de confort pentru elevi și profesori, a trecut prin diferite etape. Ca să beneficieze de condiții optime , liceul a aplicat pentru includerea în programe de renovare și creștere a eficienței energeticePentru detalii despre proiectul care este implementat în prezent la liceul din Holercani am solicitat-o telefonic pe Zinovia Siretanu – manger energetic în cadrul CR Dubăsari.
Potrivit Zinoviei Siretanu, în urma lucrărilor de reparație vor fi renovate peste 4 mii de metri pătrați, vor fi termoizolați peste 330 metri pătrați, va fi instalat un nou punct termic și 30 de panouri fotovoltaice, vor fi renovate rețelele electrice, de apeduct și canalizare vor fi reparate blocurile sanitare, inclusiv construit un bloc sanitat pentru persoane cu dizabilități, va fi reparată sala de sport, schimbat utilajul tehnologic al bucătăriei și vor fi renovate căile de acces, care vor fi adaptate și pentru persoanele cu dizabilități. Totodată lucrările de eficientizare vor genera și economii.
Am întrebat-o pe directoarea Tamara Rotari, ce părere au oamenii din localitate despre aceste lucrări, și același lucru i-am întrebat pe câțiva locuitori ai satului.
În trecut instituția de învățământ din Holercani dispunea și de un cămin, care și el a fost renovat cu susținerea financiară a Uniunii Europene și a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în valoare de peste 100 mii de euro. În prezent acesta însă este în gestiunea primăriei localității și se află în stare de conservare.
Această emisiune a fost realizată de asociația obștească Eurodemos-plus, care este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”EuOrhei.MD – asistența UE în raionul Orhei și zona Centru, pe înțelesul tuturor”
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API)