Select your Top Menu from wp menus

Legea privind administrația publică locală nu interzice filmarea ședinței consiliului local

Un consilier local dintr-un sat situat în apropierea municipiului Orhei este derutat de faptul că la ultimele două şedinţe ale consiliului local nu s-au putut realiza înregistrări video. La Primărie i s-a spus că imprimări video ale şedinţei nu se mai pot face.
Alexei Chicuș este consilier independent la Bolohan. Din Consiliul sătesc mai fac parte cinci reprezentanţi ai   Partidului “Șor” (PȘ),, doi – ai  Blocului “ACUM”, unul – al  Partidului socialiştilor   şi un consilier independent. Primar este Tatiana Platică care, ca şi majoritatea consilierilor, este reprezentanţă a (PȘ).
Satul Bolohan se află la mai puțin de 10 km  de municipiul Orhei. Potrivit datelor oficiale,  populaţia Bolohanului este de  1 400 de persoane. Localnicii numără  însă cel mult o mie de oameni care locuiesc aici permanent.
Alexei Chicuș a relatat că, la începutul activităţi actualului Consiliu local, s-a ajuns la o înţelegere ca să fie procurată o cameră de luat vederi, cu care să se facă înregistrări ale şedinţelor, iar filmuleţele să fie ulterior plasate pe internt, pentru a-i informa pe săteni despre problemele examinate la şedinţă, cum au fost acestea discutate şi cum s-au luat deciziile. Înţelegerea însă a fost valabilă aproximativ o jumătate de an, iar la ultimele şedinţe extraordinare deja s-a interzis filmarea. Cei de la Primărie ar fi  declarat că o  instituţie din Orhei  a avertizat că pentru realizarea înregistrărilor e nevoie de  drepturi speciale.    
Dat fiind că problema menţionată de consilier nu este nouă şi nu este caracteristica doar pentru Bolohan, experții s-au expus deja  la acest subiect. Astfel, o pagina web primariamea.m, la care activează activişti civici din capitala republicii, oferă explicații şi argumente privind dreptul cetăţeanului nu doar de a participa la şedinţele consiliului local, dar şi a le filma:
„Conform art. 17 din legea privind administrația publică locală, orice persoană poate participa la ședințele consiliului local. Deși în lege nu este stipulat expres dreptul cetățenilor de a filma ședința consiliului, acțiunea nici nu este interzisă. Totodată, art. 48 din Codul Civil prevede că nu este nevoie de consimțământul persoanei de a o înregistra, în cazul în care aceasta execută un act public în interes public sau când persoana acționează în timpul unui eveniment public. Astfel, ședințele consiliului local se încadrează în aceste criterii și nu poate fi îngrădit dreptul de a le filma”.
O întrebare asemănătoare şi un răspuns la ea, care datează de la începutul anului curent, pot fi găsite pe site-ul parajurist.md:
Întrebare: „Şedinţele sunt filmate în direct pe facebok . se permite sau nu ? Consilierii se revoltă că le încalcam drepturile.”
Răspunsul Vioricăi Chirnichii, parajurist:
„Înregistrarea şedinţelor Consiliului Local este posibilă doar cu acordul preşedintelui sedinței, nu al primarului. Puteţi propune asta consiliului local, după care puteţi solicita înregistrarea şedinţei.”