Fumătorii sunt mai predispuși la îmbolnăvire pentru că apărarea organismului este afectată de consumul de tutun, afirmă președintele Societăţii Române de Microbiologie din România, Alexandru Rafila. El a spus că speră ca până la vară transmiterea virusului să se facă mai dificil, însă întrevede și posibilitatea unei ciclicități: vârf în aprilie-mai, în cursul verii va scădea, în iarnă va crește din nou.
„De la copii până la 15 ani, mortalitatea e zero. (Fumătorii sunt mai predispuși la îmbolnăvire – n.red.) pentru că apărarea locală e afectată de consumul de tutun”, a declarat, luni, pentru Mediafax, Alexandru Rafila.
El a spus că speră ca până la vară transmiterea virusului să se facă mai dificil, însă întrevede și posibilitatea unei ciclicități: vârf în aprilie-mai, în cursul verii va scădea, în iarnă va crește din nou.
Întrebat dacă există posibilitatea imunizării populației, președintele SMR a răspuns afirmativ: „Da, prin boală sau prin vaccinare. Noi sperăm la un vaccin. El poate să fie gata în 3 luni, dar testarea clinică, în laborator pe animal, pe om durează în timp și nimeni nu se hazardează pentru că nu e ca la Ebola unde era vorba de câteva sute de mii de locuitori. Aici vorbim de câteva sute de milioane. Trebuie să fim siguri că vaccinul nu are efecte adverse, că e sigur. Mai e un lucru care e mai puțin discutat. Capacitățile de producție necesare ca să poți face această cantitate imensă de vaccin în condiții de siguranță maximă. Nu înseamnă că dacă producem acest vaccin toate celelalte vaccinuri nu mai trebuie la rândul lor produse. 12 luni e un interval optimist în ceea ce privește obținerea și disponibilitatea unul vaccin”.