Fostul primar de Orhei și actualul deputat Ilan Șor a susținut azi o conferință de presă prin skype. Acesta a prezentat versiunea sa a furtului miliardului, de care i-a acuzat pe unii reprezentanți ai Băncii Naționale, Vlad Filat și Veaceslav Platon. Șor a declarat că băncile controlate de el nu au cerut bani de la BNM, iar ajutorul garantat de stat a fost repartizat de persoane desemnate de autorități. Potrivit lui Șor în suma găurii acoperite de cele peste 13 miliarde intră peste 3,3 mld de lei credite acordate pe vremea când BEM era condus de Grigore Gacikevici, 1 miliard a fost transferat peste hotare către companii controlate de Platon, activele băncilor constituiau 4 miliarde, 90 de milioane de dolari se regăsesc în sentințele lui Platon și Filat, iar 1 miliard de lei îl reprezintă datoriile acumulate la Banca Socială și Unibank. Șor a lansat mai multe acuzații în adresa lui Platon și Filat, ca fiind persoane implicate în furtul miliardului. Șor a susținut că toate credile luate la solicitarea sa de persoane apropiate au fost întoarse.
( Amintim că în ambele dosare ale lui Platon și Filat, Șor a depus mărturii. În dosarul Filat, mai multe afirmații făcute de Șor privind sumele de bani oferite fostului premier, nu au fost confirmate de sentință.După debarcarea de la putere a PD-ului condus de Vladimir Plahotniuc, aceste dosare au fost trimise la rejudecare. Cei doi se declară nevinovați, iar Platon susține că furtul miliardului a fost pus la cale de Vladimir Plahotniuc, care a acționat cu ajutorul lui Ilan Șor.)
Pe de altă parte Șor nu a pronunțat în versiunea sa numele lui Vladimir Plahotniuc. Solicitat de jurnaliști acesta a spus că implicarea lui Plahotniuc în furtul miliardului este o simplă supoziție, iar el vorbește despre ceea ce a fost deja probat. Totuși acesta a recunoscut o tranzacție prin care 25 de milioane de dolari au ajuns în contul unei companii afiliate lui Plahotniuc, dar a declarat că aceasta s-a făcut în momentul preluării unei cote-părți a acțiunilor BEM de la Platon, banii fiind o datorie față de Plahotniuc pentru această cotă-parte.
Deși susține că nu a fost implicat în furtul miliardului, Șor declară că cele peste 13 miliarde vor fi întoarse timp de un an, dacă autoritățile vor accepta să restabilească licențele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și să restituie cotele-părți foștilor acționari,
Printre alte declarații ale lui Șor se numără cea că Orheilandul a fost construit cu finanțare de la Dufremol și alte companii, iar proiectele pe care le implementează Partidul Șor sunt finanțate de alte companii, printre care DFM.