Primăria Orhei a achiziţionat la preţul de 107 lei per kilogram aproape 3,5 tone de carne de bovină. Scopul pentru care s-a făcut această achiziţie şi cum a fost utilizată carnea, pentru care s-au plătit circa 370 000 lei, nu se cunoaşte. Primăria a refuzat să ofere informaţii atât despre această achiziţie de carne de bovină, de acum un an, cât și despre alta, în sumă de aproape 100 000 lei, pe care ar fi efectuat-o în aceeaşi perioadă.
Vezi si
Secrete pe bani publici. Cum se fac achizițiile mici și mari la Primăria Orhei
Portalul Agenţiei Achiziţii Publice (AAP) oferă doar câteva date despre contractul prin care Primăria Orhei a achiziţionat 3 442 kilograme de “carne de bovină de până la 3 ani”. Potrivit sursei, contractul, în valoare de 367 605,60 lei, a fost atribuit la începutul lunii mai 2018 firmei “Premium Catering” SRL, iar aceasta urma să livreze carnea în decurs de două luni – până la sfârşitul lui iunie.
Din datele aceleiaşi surse, se poate afla că, la începutul anului curent, AAP a inclus compania din Chişinău “Premium Catering” SRL într-o listă “neagră”, interzicându-i să participe la procedurile de achiziţii publice. Interdicţia a fost instituită după ce Primăria oraşului Ialoveni a acuzat firma de prezentarea datelor false, dar Judecătoria Râșcani a suspendat sancțiunea peste două luni.
Despre o altă achiziţie de carne de bovină, în sumă estimativă de 95 900 lei, pe care Primăria Orhei ar fi cumpărat-o de la o persoană fizică, nu există nicăieri nicio informaţie deschisă. Rămân necunoscute numele vânzătorului, cantitatea de carne și scopul pentru care s-ar fi făcut achiziția planificată pentru luna martie 2018.
În scrisoarea pe care am primit-o de la Primăria Orhei după o lună de la solicitarea informaţiei, nu se oferă răspuns la nicio întrebare despre cele două achiziţii de carne, în sumă totală de aproape 500 000 lei. Textul pregătit de specialista pentru achiziţii publice Violeta Morari şi semnat de viceprimara Marina Cravcenco, ca şi alte dăţi, conţine fraze abstracte şi trimiteri bizare la surse şi evenimente prin care Primăria şi-ar transparentiza activitatea.
Amintim că Primăria Orhei a fost deja acţionată în judecată pentru refuzul de a oferi informaţii de interes public, pierzând şi un proces legat de achiziţiile publice.