Select your Top Menu from wp menus

ObservatOR// 5 zile la Orhei: (anti)protest, raport, reacţie, surpriză şi interpretări

În timpul săptămânii care s-a încheiat s-au întâmplat, desigur, multe. Însă din cele 5 zile de lucru am ales doar câteva evenimente şi situaţii, care merită de readus în atenţie ori chiar de adus în atenţia celor care încă nu auzit nimic despre acestea.

Așadar, o scurtă retrospectivă a perioadei 13-17 august:

Luni, 13 august. La Primăria Orhei parcă urma să fie organizat  un protest al PPDA. În loc de asta, are loc un protest al Partdului Șor (PȘ) – împotriva protestului care nu are loc. Cei din PPDA spun că i-au tras pe sfoară pe cei din PȘ. Ultimii nu par însă deloc amuzaţi. În faţa mulţimii, adunată, ca prin minune, dis-de-dimineaţă, pe un ton grav vorbesc câteva persoane, care şi-au lăsat locurile de muncă, pentru a anti-protesta. Pe la microfon/megafon trec  primara de la Jora de Mijloc, Marina Tauber, viceprimarele din Orhei  Apostolova, Cravcenco şi Memeț. Cel de-al patrulea viceprimar din echipa lui Ilan Șor – Valerian Cristea, lipseşte. Probabil, e în concediu. În schimb, de față este preşedintele majorităţii din Consiliul municipal, un alt fruntaş al PȘ, Pavel Verejanu.

False start la Primăria Orhei: Antiprotest la un protest inexistent

Marţi, 14 augut. La IDIS Viitorul are loc prezentarea Raportului despre achiziţiile publice la Primăria Orhei. În Raport, în baza informaţiilor din surse deschise au fost incluse date care denotă cum stau lucrurile la  Primăria Orhei. Au fost analizate cele mai mari trei contracte, în sumă totală de peste 12 milioane de lei, dar şi alte trei proceduri de achiziţie pe care Primăria le-a organizat începând cu luna iunie. Raportul, pe care îl prezint la IDIS Viitorul,  are  subtitlul: “Achiziţiile publice la Primăria Orhei – nereguli la “umbra” netransparentei”. În raport am indicat şi faptul că  de aproape 1,5 ani ne judecăm cu Primăria pentru că aceasta a refuzat să ofere informaţii despre cum o firmă   din Chişinău obţine an de an contracte pentru lucrări la Orhei şi despre îndeplinirea acestor lucrări. 

Achiziţiile publice de la Orhei – nereguli la „umbra” netransparenței

Miercuri, 15 august. Primăria Orhei vine cu o reacţie. Raportul IDIS Viitorul este numit “studiu”, iar constatările – acuzaţii. Primăria susţine că îşi desfăşoară activitatea “în domeniul achizițiilor publice asigură în conformitate cu legislația în vigoare transparență în toate activitățile desfășurate, informează corespunzător cetățenii privind deciziile luate, inclusiv cele aferente cheltuielilor publice și, implicit, a achizițiilor de bunuri, servicii și lucrări ce urmează a fi desfășurate”. În comunicat, Primăria se referă mai cu seamă la aspecte care nici nu sunt abordate şi  nu sunt prezentate în raport,  ca nereguli. În plus, ataşează câteva documente, în privinţa cărora, de asemenea, nu s-au pus semne de întrebare. Comunicatul Primăriei se încheie cu asigurarea că aceasta este gata “să prezinte toate informațiile și actele solicitate, atât de public, cât și de mass-media, cu respectarea normelor și procedurilor legislative”.

Primăria Orhei susţine că în domeniul achizițiilor publice totul e transparent şi legal

Joi, 16 august. Spre seara zilei răspund la un un apel telefonic. Fără a se saluta, o voce de femeie spune că sunt în direct la postul Radio Orhei FM şi că are întrebări strict despre “studiul” IDIŞ Viitorul. Mă gândesc că e o farsă, dar vocea întreabă pe nerăsuflate dacă “recunosc” că studiul e tendenţios. Îi spun că raportul este absolut imparţial şi veridic. Vocea continuă categoric şi cu lucruri nelegate de subiectul pe care l-a anunţat, aşa că îi spun că intrebările sunt deplasate. Îi mai spun că era frumos dacă mă anunţa în prealabil, pentru că nu sunt o destinatară de mesaje, ca să îmi facă astfel de surprize. Vocea nu se lasă: pretinde că suntem colege de breaslă şi mă conduce la ideea că, dacă locuiesc în Orhei, nu am cum să nu declar că acum aici e mai bine faţă de 3 ani în urmă. Îi spun că, după mine,  e mai grav, pentru că mulţi oameni sunt constrânşi. Iar de aici, rolurile se inversează. O întreb dacă locuieşte în Orhei şi răspunde că nu. Îi spun că nici ea şi nici cei care lucrează cu ea nu sunt din Orhei şi nu pot avea termene de comparaţie. Vocea nu poate să răspundă nici când este întrebată dacă ştie unde se află sediul postului de radio la care lucrează. Îi spun că acolo, unde a fost sediul nostru, al Radio Orhei, că am fost alungaţi pentru ca, în loc, să vină un post de radio-clonă, loial administraţiei oraşului. ÎI mai spun că  nici nu este în drept să-mi adreseze întrebări, mai ales că vin de la cei care stau în spatele ei.

Cum a fost „clonat” un post de radio la Orhei și în favoarea cui//Media-Azi

Vineri, 17 august. Dimineaţa, la Primărie, are loc o şedinţă publică, de deschidere a ofertelor pentru  lucrări la grădiniţa nr.8, care sunt finanţate de Comisia Europeană, în baza unui contract care dateză încă din anul 2014.
Viceprimara Reghina Apostolova repetă scena de acum 2 luni, când m-a văzut prima dată la o procedură de achiziţii publice. Acum, însă, indignarea e şi mai mare, pentru că a apărut Raportul despre nereguli în achiziţiile publice de la Primăria Orhei. Asta, îmi reproşează demnitara, în condiţiile în care Primăria dă dovadă de atâta deschidere şi legalitate în tot ce face. Schimbul de replici  întârzie un pic licitaţia, dar odată începută, aceasta  se termină destul de repede pentru că a fost depusă o singură ofertă.
După şedinţă, încerc să aflu de la viceprimara Marina Cravcenco câte ceva despre finanţarea acestui proiect. Demnitara spune  că 75% sunt de la Comisia Europeană, iar 25% – din bugetul local. Despre suma totală și alte lucruri refuză să vorbească. La fel, nu vrea să spună dacă e adevărat că există restante faţă de consilierii municipali care, în acest an, nu şi-ar fi primit încă niciodată indemnizaţia. Refuzul și-l justifică prin teama de interpretări și  mă readresează la purtătorul de cuvânt, mai spunând, că cererile de informaţii se depun în formă scrisă.

În 2018, îndemnizaţia consilierilor municipali din Orhei, neachitată. Ce (nu) spune Primăria

P.S.: Despre cum răspunde Primăria, inclusiv viceprimara Cravcenco, la cererile în formă scrisă, aflaţi din știrile Radio Orhei şi din materialul care va fi publicat pe site-ul radioorhei.info la începutul săptămânii viitoare.

ObservatOR este o rubrică de analiză și opinie

Autor: Tatiana Djamanov


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/observator-5-zile-la-orhei-antiprotest-raport-reactie-surpriza-si-interpretari/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19