Select your Top Menu from wp menus

175 de ani de inchisoare pentru oamenii lui „Makena”

Cei 11 inculpaţii fac parte din organizaţia criminală, condusă de aşa zisul hoţ în lege Moscalciuc Vladimir alias „Makena”, care îşi ispăşeau pedepsele pentru comiterea unor infracţiuni grave şi deosebit de grave.

În baza probelor aduse de procurori, astăzi Curtea de Apel Chişinău le-a stabilit pedepse cuprinse între 12 şi 20 de ani de detenţie, în condiţiile în care procurorii au solicitat verdicte mult mai aspre, şi anume între 19 şi 30 de ani.

Notăm că respectiva cauză penală a fost declanşată la începutul anului 2010, ca urmare a plîngerilor unor deţinuţi, care reclamau că ar fi fost şantajaţi prin aplicarea violenţei şi ameninţarea cu moartea de către un grup de condamnaţi ai penitenciarului – membrii organizaţiei criminale „Makena”.

În cadrul cercetării judecătoreşti procurorii au stabilit că în anii 1999-2010, V. Moscalciuc condamnat şi deţinut în diferite penitenciare din republică, a format organizaţia criminală cu denumirea „Makena”, alcătuită din reuniuni de grupări criminale, una din care îşi desfăşura activitatea infracţională pe teritoriul Penitenciarului Pruncul.

Cu scopul de a crea fonduri băneşti pentru susţinerea organizaţiei în instituţiile penitenciare şi pentru atragerea altor membri din rîndurile deţinuţilor, membrii reţelei interlope îi şantajau pe alţi condamnaţi ai penitenciarelor. Ultimii fiind ameninţaţi cu moartea, erau impuşi să achite sume impunătoare de bani.