Banca Naţională a Moldovei (BNM) a efectuat în noiembrie o intervenţie pe piaţa valutară sub formă de vânzare a $85 mil. Despre aceasta a relatat luni seara, într-o conferinţă de presă la BNM, directorul Departamentului operaţiuni valutare a băncii, Lucia Hadîrcă.
Potrivi agenţiei „INFOTAG”, ea a spus că „deprecierea leului faţă de principalele valute străine se datorează atât factorilor obiectivi, cât şi celor psihologici”.
„Problema constă în faptul că cererea de valută depăşeşte oferta de pe piaţă. Agenţii economici în mare parte cumpără mărfuri şi servicii în valută străină. Din altă parte, există şi factorul psihologic, care alimentează situaţia de pe piaţa valutară. Există incertitudini referitor la situaţia geopolitică, care poate afecta deprecierea leului”, a spus Hadîrcă.
Conform informaţiilor agenţiei „INFOTAG”, din surse sigure, care cunosc „tendinţele conducerii BNM”, regulatorul pieţei poate încă câteva zile activ să vândă valută, satisfăcând în mare parte cererea speculativă la dolari şi euro.
Potrivit sursei, BNN vede şi ştie că pe piaţă se creează o situaţie în care se resimte deficitul de lei, ceea ce poate întoarce tendinţa cursului leului moldovenesc în partea opusă.
Pe de altă parte expertul Gheorghe constandachi pe blogul său sugerează că Banca Naţională face jocul unor persoane care se îmbogăţesc din urma speculaţiilor de pe piaţa valutară. „Nu exclud că anume în condiţiile când toţi sunt concentraţi asupra cursei electorale, unul sau mai mulţi politicieni oligarhi nu dorm, ci folosesc şi exploatează din plin situaţia electorală, ca să mai scoată bani din tranzacţii simple de speculaţii”, a menţionat Costandachi.Expertul economic consideră explicaţiile responsabililor de la Banca Naţională drept ambigue şi neprofesioniste.