În preajma Zilei Mondiale Hospice şi a Îngrijirilor Paliative, care este marcată în a doua sâmbătă a lunii octombrie, la Orhei a avut loc o amplă activitate stradală de informare şi sensibilizare a populaţiei.
Manifestaţia din 10 octombrie a fost dirijată de Asociaţia Obştească (AO) „Aripile Speranţei”, cu implicarea unui grup numeros de studenţi de la Colegiul de Medicină (CM).
Îmbrăcaţi în tricouri tematice, echipaţi cu bannere, pancarte, baloane şi buclete informaţionale, participanţii au pornit de la căminul instituţiei de învăţământ şi au făcut un prim popas pe piaţa Vasile Lupu din centrul oraşului.
În scuarul de aici au fost rostite scurte luări de cuvânt şi prezentate momente artistice cu mesaje identice – de a nu fi indiferenţi faţă de problemele bolnavilor incurabil, dar şi a tuturor oamenilor neputincioşi .
Preşedintă AO „Aripile Speranţei”, Victoria Tintiuc, a vorbit despre semnificaţia Zilei Mondiale hospice şi a îngrijirilor paliative, menţionând că manifestaţia de la Orhei, care este organizată cu suportul Asociaţiei Naţionale de Tratamente Paliative şi Fundaţiei Soros Moldova, are scopul de a atrage atenţia societăţii la problemele oamenilor suferinzi şi a familiilor acestora, de a informa că orice bolnav incurabil are dreptul şi posibilitatea să primească îngrijiri paliative.
În cadrul flash-mobului din scuar, studenţii de la CM au prezentat o serie de scenete menite să-i sensibilizeze pe orheieni la problemele bolnavilor de maladii incurabile. Asta, la unison cu ideea centrală a manifestaţiei redată de îmbinarea de cuvinte “Noua ne pasă”, înscrisă pe banerul şi pancardele din mâinile manifestanţilor.
În numele semenilor săi, studenta CM, Luminiţa Roman, s-a adresat de la microfonul flashmobului cu un apel către populaţia matura, în special către reprezentanţii autorităţilor.Tânăra i -a rugat să-şi schimbe atitudinea faţă de oamenii care suferă din cauza bolilor şi sărăciei, aşa încât tânăra generaţie să se convingă că vorbele frumoase ale celor mari coincid cu faptele lor.
Şi alţi tineri, printre care Tatiana Genunchi şi Maria Fală, au spus că sunt siguri că astfel de acţiuni cum este flashmobul prilejuit Zilei Mojndiale Hospice şi a Îngrijirilor Paliative, sunt necesare pentru că îi pot influenţa pe oamenii sănătoşi şi avuţi ca să fie mai buni şi să manifeste mai multă compasiune fată de persoanele bolnave şi neajutorate.
După popasul din centrul oraşului, flash-mobul şi-a continuat calea spre Spitalul Raional Orhei.
Aici, studenţii s-au separat în câteva grupuri care, pe raza dintre spital şi gara auto, au împărţit baloane şi buclete informaţionale şi le-au vorbit orheienilor că durerea şi povara bolnavilor incurabili devin mai suportabile cu ajutorul Centrului de ingrjiri paliative de la Orhei.
După finalizarea flashmobului, participanţii s-au reunit pentru a supune manifestaţia unei analize colegiale.
Preşedintă Asociaţiei “Aripile Speranţei”, Victoria Tentiuc, a spus că spera că în cadrul evenimentului, realizat în comun cu Asociaţia Naţională a Tratamentelor Paliative, al cărei membru este Asociaţia din Orhei, s-a reuşit şi informarea cetăţenilor despre sprijinul de nădejde pe care îl pot găsi bolnavii incurabili şi familiile acestora la Centrul de Îngrijiri Paliative din Orhei care a fost deschis la începutul anului curent. Asta, şi datorită faptului că echipa multidisciplinara care oferă gratuit servicii medico-sociale la domiciliu, pune preţ mai ales pe compasiunea de care au nevoie suferinzii şi persoanele apropiate acestora. Din totalul celor aproape 40 de pacienţi care sunt desrviti lunar, medicii, surorile medicale, voluntarii organizaţiei sunt aşteptaţcel mai mult de către bolnavii solitari, a ţinut să menţioneze Eleonora Cotovan, medic-internist specializat în îngrijiri paliative.
Tags:Asociaţia Naţionala de Tratamente Paliativecolegiu de medicinaFundaţIa Soros Moldovaingrijiri PaliativeorheiZi mondiala