Select your Top Menu from wp menus

Ziua de astăzi, 30 iunie, e mai lungă cu o secundă!

Luna iunie 2012 este mai lungă cu o secundă decât în mod obişnuit, trecerea de pe 30 iunie pe 1 iulie, făcându-se la ora 23:59 şi 60 de secunde, nu la 23:59:59.

Acest lucru se întâmplă deoarece timpul universal, definit de ceasurile atomice, trebuie să compenseze avansul faţă de ritmul de rotaţie al Pământului, scrie AFP, citat de Gandul.

„Până în 1972, timpul era dat de astronomie. Asta înseamnă că, pentru a cunoaşte ora, se folosea poziţia unui astru, Soarele sau alte obiecte celeste, in raport cu Terra”, explică Noel Dimarcq, director în cadrul Observatorului din Paris. „Astăzi, timpul este definit şi măsurat cu ajutorul ceasurilor atomice, care sunt infinit mai stabile. Acst lucru ne permite să fim siguri că toata lumea de pe Pamant se ghidează după aceeaşi oră”, a precizat Dimarcq.

AFP scrie că ceasurile care definesc Timpul Atomic Internaţional măsoară, de fapt, modificarile care intervin în atomii de cesiu şi care permit descompunerea unei secunde în 10 miliarde de gradaţii. O astfel de precizie înseamnă că respectivele ceasuri atomice „rămân în urmă” o secundă la fiecare 300 de milioane de ani, spune Dimarcq.

Spre deosebire de ceasul atomic, cel astronomic este influenţat de numeroşi factori, cum ar fi mareele sau variaţiile vânturilor. De fiecare dată când diferenţa dintre cele două sisteme de măsurători se apropie de o secundă, Serviciul internaţional de rotaţie terestră şi sisteme de referinţă adaugă o „secundă intercalată”.

Ultima secundă intercalată a fost pe 31 decembrie 2008

Această secundă poate fi adăugată numai la sfârşitul zilelor de 30 iunie sau 31 decembrie. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost pe 31 decembrie 2008. Per total, secunda adăugată lunii iunie va fi cea de-a 25-a intercalată, din 1972 încoace.

AFP scrie că, pentru majoritatea oamenilor, acest eveniment va trece neremarcat, însă el va avea implicaţii majore pentru sateliţi, reţele informatice sau alte sisteme de înaltă precizie. Pe 30 iunie 2012, nu va fi lansată nicio rachetă, deoarece un decalaj chiar şi de o secundă poate produce un rezultat catastrofal.

Tocmai din acest motiv, unele ţări cer eliminarea secundei intercalate şi ghidarea exclusiv după ceasul atomic. Spre exemplu, GPS-urile americane nu folosesc secunda intercalată, dar fac corecţia fie înainte, fie după semnalul trimis la sol.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/ziua-de-astazi-30-iunie-e-mai-lunga-cu-o-secunda/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19