Potrivit informaţiilor dintr-un comunicat care ne-a fost remis de ofiţerul de presă al IP Orhei, Diana Maxim, din prima zi a lunii decembrie poliţia s-a implicat activ în actuala campanie împotriva violenţei în bază de gen.
Mai multe detalii, în comunicatul de mai jos:
La 25 noiembrie 2016, pe întreg teritoriul R. Moldova a fost lansată campania internațională cu genericul „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, cu prilejul marcării Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Campania are drept scop promovarea drepturilor fundamentale ale femeilor şi protejarea copiilor acestora de violenţa în familie.
În acest contex, astăzi 1 decembrie, în incinta Inspectoratului de poliție Orhei s-a desfășurat un atelier de lucru organizat și susținut de PromoLex și Inspectoratul General al Poliție cu participarea formatorilor din cadrul IP Orhei și Soroca. În cadrul întrunirii, participanții au discutat modalitățile de a face față provocărilor în activitatea de zi cu zi, identificarea unor eforturi comune în prevenirea și diminuarea fenomenului violenței în familie.
Ținem să menționăm că pe parcursul anului la poliție tot mai des sînt înregistrate plingeri din partea victimelor acestui gen de infracțiune. Violenței în familie sint supuse atît femeile cît și copiii.
Pentru a înlătura acest flagel de infracțiune, polițiștii vor desfășura acțiuni de prevenire în rindurile copiilor și părinților acestora. Pe parcursul campaniei vor avea loc discuţii în comunităţile locale cu participarea polițiștilor, reprezentanților APL, lucrătorilor sociali și medicali, profesori. În cadrul întrunilor, subiecților vor fi aduse la cunoștință Legea 45 cu privire la combaterea si prevenirea violenței în familie și prevederile codului penal la acest capitol; se vor stabili modalități de soluționare a unor cazuri de violență în familie din sectoarele adminstrative deservite.
La 30 noembrie și 1 decembrie polițiștii de la Orhei au desfășurat activități informative cu elevii liceului ”Mihail Lomonosov” și corpul didactic de instruire. Participanților Deasemeni a avut loc masa rotundă cu angajații centrului de sănătate Prietenos Tinerilor Orhei, în cadrul cărea a fost stabilit un program de acțiuni pentru a fi pus în aplicare în prevenirea și combaterea violenței în familie.
Campania durează 16 zile şi se va încheia la 10 decembrie, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.
http://lex.justice.md/md/327246/ (Legea 45 cu privire la combaterea si prevenirea violenței în familie)