Unele din obiceiurile pe care le avem sunt mai primejdioase decât ne-am putea imagina. De la mâncarea pe care o consumăm regulat, până la respirat, lucrurile pe care le facem aproape zi de zi ascund pericole de care nu suntem conştienţi, scrie Evenimentul Zilei.
Site-ul listverse.com a realizat o lista a celor mai obişnuite activităţi ale omului, care, fără să ne dăm seama, ne pot afecta serios sănătatea, putând duce chiar la deces.
1. Consumul cărnii de peşte
Deşi medicii recomandă peştele în meniul fiecărei persoane, consumul acestuia regulat poate fi dăunător. Peştii sunt plini de toxinele care se găsesc în apele din care sunt pescuiţi, precum cei din oceane, care conţin urme de mercur. Nici cei care se găsesc în fermele piscicole nu sunt mai puţin dăunători, întrucât sunt trataţi cu pesticide, iar consumul lor regulat creşte riscul îmbolnăvirii de cancer.
2. Consumul apei potabile
Acidul perfluorooctanoic se găseşte în foarte multe din lucrurile cu care intrăm în contact zilnic: ambalajul alimentelor, covoare, obiecte electronice, chiar şi în apa potabilă. Experimentele au demonstrat că acidul perfluorooctanoic afectează sistemul imunitar al şoarecilor. În cazul oamenilor, ingerarea în organism a acestei substanţe chimice poate duce la apariţia bolilor de tiroidă.
3. Sticlele de plastic cu apă caldă (foto)
Unii oameni folosesc sticle de plastic umplute cu apă caldă, pentru a se încălzi. Placticul din care acestea sunt confecţionate conţine însă o substanţă chimică, bisfenolul A, care poate cauza cancer la sân, de prostată şi disfuncţii ale sistemului endocrin.
4. Folosirea aţei dentare şi spălatul pe cap
Două activităţi care ţin de igiena oricărei persoane, însă care pot fi extrem de periculoase. Unele produse de igienă personală, precum aţa dentară şi şamponul, conţin compuşi perfluorinaţi, dăunători pentru ficat şi rinichi,
5. Televizorul
Orele petrecute în faţa televizorului ne afectează viaţa pe termen lung. Un studiu a arătat că pentru fiecare oră petrecută în faţa televizorului, se pierd 22 de minute din viaţă. Cu alte cuvinte, o persoană care se uită la televizor şase ore pe zi riscă să moară cu cinci ani mai devreme.
6. Aerul respirat în casă
Aerul pe care îl respirăm în propria casă poate fi de şase ori mai periculos decât cel de afară. De vină sunt nişte compuşi, numiţi compuşi organici volatili, care se găsesc şi sunt emişi sub forma unor gaze din produsele de curăţat, vopsea, materiale de construcţie etc. Casele nou construite conţin foarte mulţi astfel de compuşi, periculoşi pentru sănătatea umană, deoarece afectează rinichii, ficatul, sistemul nervos şi cauzează iritaţii şi ameţeli.
7. Sucul de fructe
Pare greu de crezut, deoarece este recomandat de medici, însă sucul de fructe poate fi periculos, mai ales cel făcut din fructe uscate. Dioxidul de sulf este folosit drept conservant pentru fructele uscate şi în producerea vinului şi este tolerat de majoritatea oamenilor, în cantităţi mici. Pentru unele persoane, însă, acesta este dăunător, putând cauza reacţii alergice.
8. Zâmbitul
Un proiect derulat începând cu anul 1921, numit Proiectul Longevităţii, la care au participat peste 1500 de persoane, a arătat că o viaţă fericită nu este şi una foarte lungă. Mai exact, oamenii fericiţi au o speranţă de viaţă mai mică decât cei nefericiţi. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că persoanele cu chef de viaţă sunt mai predispuse să îşi asume unele riscuri, chiar şi cu propria sănătate.
9. Mâncarea fast-food
Toată lumea ştie că mâncarea din restaurantele fast-food nu este recomandată, însă nu toţi cunosc toate pericolele care se ascund în aceste produse. Un grup de oameni de ştiinţă din Toronto a descoperit că substanţele chimice care sunt folosite în ambalajele produselor, pentru a le face rezistente la grăsime, ajung şi în mâncare. Aceste substanţe chimice sunt extrem de periculoase, putând cauza apariţia cancerului.
10. Crema de protecţie solară
Este recomandată pentru a ne proteja de razele ultraviolete, care pot cauza apariţia cancerului de piele, însă nu este nici ea foarte sănătoasă. Cremele de protecţie solară cauzează o deficienţă a vitaminei D, importană în menţinerea unor oase sănătoase. Sinteza vitaminei D în epidermă este favorizată de razele ultraviolete, iar „blocarea” razelor, cu ajutorul cremei de protecţie, „blochează” şi absorbţia vitaminei în organism.
sursa: EVZ.ro