Pentru a intelege mai bine criza din Crimeea, trebuie sa aruncam o privire inapoi la complicata sa istorie. Daca in trecut Crimeea a facut parte dintr-unul dintre imperiile grec, roman sau bizantin, in ultimul secol ea apartinut Uniunii Sovietice din 1921, pentru ca in 1954 Hrusciov sa o dea Ucrainei.
In ultimele zile toti ochii lumii au fost indreptati asupra situatiei din Peninsula Crimeea, dinUcraina, iar in prezent lucrurile sunt departe de a fi rezolvate, potrivit Washington Post, care este citata de Ziare.com.
Crimeea nu este doar regiunea populata de 60% de vorbitori de limba rusa, dar este si baza flotei Rusiei din Marea Neagra. Situatia din Crimeea, ca si multe lucruri din criza politica din Ucraina, este agravata de o istorie complicata.
Timp de secole, Peninsula Crimeea, care ocupa un loc de importanta strategica in Marea Neagra, a fost disputata de diverse forte exterioare.
Inainte de a fi cunoscuta sub numele de Crimeea, ea a fost denumita Taurica de catre imperiile grec si roman. Acestea nu au fost singurele forte exterioare care au dominat Crimeea. Peninsula a fost invadata sau condusa de goti, imperiul bizantin sau mongoli.
De la mijlocul anilor 1400, Crimeea a fost un protectorat al Imperiului otoman. Rusia a anexat Crimeea in anul 1783. Dupa Revolutia din Octombrie din Rusia, din anul 1917, Crimeea a ramas pentru scurt timp un stat suveran. Dar, nu pentru multa vreme.
Crimeea a devenit Republica Autonoma Sovietica Socialista in anul 1921 si a facut parte din Uniunea Sovietica. A ramas asa pana in 1945, cand a devenit o regiune administrativa a Rusiei.
Apoi, in anul 1954, Crimeea a fost transferata de catre Nikita Hrusciov Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene.
Dupa colapsul Uniunii Sovietice din 1991, Crimeea a apartinut Ucrainei. In 1997, Ucraina si Rusia au semnat un tratat bilateral de prietenie, cooperare si de parteneriat, care a permis in mod oficial Rusiei sa-si pastreze flota Marii Negre la Sevastopol
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…