Pentru a intelege mai bine criza din Crimeea, trebuie sa aruncam o privire inapoi la complicata sa istorie. Daca in trecut Crimeea a facut parte dintr-unul dintre imperiile grec, roman sau bizantin, in ultimul secol ea apartinut Uniunii Sovietice din 1921, pentru ca in 1954 Hrusciov sa o dea Ucrainei.
In ultimele zile toti ochii lumii au fost indreptati asupra situatiei din Peninsula Crimeea, dinUcraina, iar in prezent lucrurile sunt departe de a fi rezolvate, potrivit Washington Post, care este citata de Ziare.com.
Crimeea nu este doar regiunea populata de 60% de vorbitori de limba rusa, dar este si baza flotei Rusiei din Marea Neagra. Situatia din Crimeea, ca si multe lucruri din criza politica din Ucraina, este agravata de o istorie complicata.
Timp de secole, Peninsula Crimeea, care ocupa un loc de importanta strategica in Marea Neagra, a fost disputata de diverse forte exterioare.
Inainte de a fi cunoscuta sub numele de Crimeea, ea a fost denumita Taurica de catre imperiile grec si roman. Acestea nu au fost singurele forte exterioare care au dominat Crimeea. Peninsula a fost invadata sau condusa de goti, imperiul bizantin sau mongoli.
De la mijlocul anilor 1400, Crimeea a fost un protectorat al Imperiului otoman. Rusia a anexat Crimeea in anul 1783. Dupa Revolutia din Octombrie din Rusia, din anul 1917, Crimeea a ramas pentru scurt timp un stat suveran. Dar, nu pentru multa vreme.
Crimeea a devenit Republica Autonoma Sovietica Socialista in anul 1921 si a facut parte din Uniunea Sovietica. A ramas asa pana in 1945, cand a devenit o regiune administrativa a Rusiei.
Apoi, in anul 1954, Crimeea a fost transferata de catre Nikita Hrusciov Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene.
Dupa colapsul Uniunii Sovietice din 1991, Crimeea a apartinut Ucrainei. In 1997, Ucraina si Rusia au semnat un tratat bilateral de prietenie, cooperare si de parteneriat, care a permis in mod oficial Rusiei sa-si pastreze flota Marii Negre la Sevastopol