Select your Top Menu from wp menus

Votul uninominal: între inițiativă disperată și soluție de reîntregire a țării

„Inițiativa Partidului Democrat din Moldova de a introduce sistemul votului uninominal, este o inițiativă a unui partid disperat, care nu are sprijinul populației, dar care vrea în continuare să rămână la putere”. ”Sistemul uninominal oferă șanse egale de a participa la vot și nu este corect că acest sistem promovează doar pe cei care au capacitate și capital mai mare și totodată este o soluție de reintegrare a țării. Declarațiile în contradictoriu au fost făcute la panelul „Dezbaterea politică” din cadrul conferinței internaționale „Schimbarea sistemului electoral: Pro sau Contra”, transmite IPN.
.
Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a subliniat că este necesară schimbarea clasei politice, oamenii cer acest lucru și cea mai mare problemă a clasei politice este lipsa integrității. Cel mai bun filtru pentru curățarea clasei politice este justiția. Un alt lucru extrem de important, în opinia acesteia, pentru cei ce se preocupă de integritatea clasei politice, este finanțarea partidelor politice. În aceeași ordine de idei președintele PAS a menționat că formațiunea pe care o conduce nu susține proiectul de lege propus de PDM, dând preferință sistemului de vot prin liste deschise. Ea a mai spus că prin implementarea sistemului uninominal de vot există riscul fraudării alegerilor parlamentare și riscul slăbirii partidelor. Maia Sandu a adăugat că ceea ce ar trebui să preocupe clasa politică pentru următoarele alegeri este asigurarea votului pentru diasporă și posibilitatea ca cei din diasporă să voteze două zile, iar responsabilă de votul din diasporă să fie doar o instituție.

Ministrul justiției, Vladimir Cebotari a spus că din punct de vedere juridic nu există probleme vizavi de implementarea sistemului uninominal de vot cu un an și jumătate înainte de alegeri, iar acest sistem nu este o noutate pentru Moldova. Potrivit lui, este greșit să se afirme că diaspora nu ar susține un sistem uninominal de vot, sunt opinii pro și contra, și tocmai de aceea proiectul a fost supus dezbaterilor publice ca la el să se vină cu îmbunătățiri. ”Constat că din punct de vedere juridic nu există probleme legate de acest proiect, doar la aspectul legat de revocarea candidatului, dar există și aici soluții ca să corespundă cadrului constituțional. Sistemul scoate în evidență oamenii cu calități bune, care pot convinge prin activitatea sa că fac lucruri bune, iar sondajele arată că majoritatea cetățenilor își doresc schimbarea sistemului actual de vot. Sistemul uninominal oferă șanse egale de a participa la vot și nu este corect că acest sistem promovează doar pe cei care au capacitate și capital mai mare și totodată este o soluție de reintegrare a țării”, a spus ministrul justiției.

Deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Vasile Bolea, a spus că din punct de vedere juridic sistemul uninominal nu este tocmai potrivit și a fost introdus în procedura legislativă ca societatea să discute la acest subiect și să fie sustrasă atenția de la alte subiecte mai importante. Despre proiectul de lege propus de Partidul Democrat privind implementarea sistemului uninominal de vot, deputatul a spus că acest proiect pare că nu este finalizat și nu sunt prevederi ce s-ar referi la turul doi al alegerilor în circumscripții, la fel sunt foarte multe întrebări legate de votul în diasporă. De asemenea, Constituția nu prevede o procedură de revocare a deputatului și mecanismul propus de PDM contravine în primul rând Constituției și este foarte greu de realizat.

Conferința internațională „Schimbarea sistemului electoral: Pro și Contra” a fost organizată la sfârșitul săptămânii trecute la Chișinău de Fundația Kondrad-Adenauer Stiftung și Friedrich-Ebert Stiftung Moldova, în parteneriat cu Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT și Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul (IDIS Viitorul).


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/votul-uninominal-intre-initiativa-disperata-si-solutie-de-reintregire-a-tarii/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19