Select your Top Menu from wp menus

Votul nocturn în Parlament, etapa aplicativă: 54 000 000 lei din bugetul de stat, la dispoziţia autorităţilor de la Orhei


La scurt timp după publicarea controversatei Legi a Bugetului de Stat pentru 2021, autorităţile de la Orhei au demarat procesul de intrare în posesia unor importante sume de bani. Consiliul Raional (CR) Orhei, care este dominat de reprezentanţii Partidului „Șor”, a suplimentat deja bugetul raionului cu 54 000 000 lei, corelând astfel documentul financiar local cu cel republican. Asta, deşi Curtea Constituţională încă nu s-a expus privind legalitatea votului nocturn şi grăbit, dat în Parlament la sfârşitul anului trecut, pentru numeroasele amendamente la Legea Bugetului de Stat.

Potrivit unei recente decizii a CR Orhei, părţile de venituri şi cheltuieli ale bugetului raional al anului 2021 au fost majorate cu 54 000 000 lei, la capitolul „transferuri capitale cu destinaţie specială, pentru subprogramul „Dezvoltarea drumurilor”.

Drept beneficiar al lucrărilor îndeplinite din milioanele de la Chişinău figurează Secţia Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri (SGCD) a CR Orhei. Drumul care urmează a fi reparat ar fi Susleni – Jora de Mijloc, iar după finalizarea lucrărilor SGDC va trebui să le transmită la balanta I.S.,,Administralia de Stat a Drumurilor”. Condiţiile în care vor fi valorificate mijloacele financiare nu sunt întru totul clare.

Vicepreşedintele raionului Victor Perțu a evitat să spună dacă banii sunt destinaţi drumului Susleni – Jora de Mijloc şi ce interes are raionul Orhei să repare un drum care nu se află la balanţa sa. Întrebările i-au fost adresate de către consilierul independent Sergiu Aga, care a postat pe reţelele sociale o înregistrare video a şedinţei CR Orhei, la care a avut loc corelarea bugetelor.

Şedinţa CR a fost convocată extraordinar la data de 14 ianuarie, iar proiectul deciziei cu cei 54 000 000 lei nu a fost publicat pe pagina web oficială a instituției. În schimb, preşedintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, anticipa obţinerea unor importante sume bănești din bugetul de stat chiar înainte ca Legea să fie votată în Parlament. La 10 decembrie trecut, cu prilejul aprobării bugetului raionului Orhei pentru 2021, Țurcanu se arăta încrezător că raionul Orhei, în premieră, va primi de la Chişinău mijloace financiare considerabile, datorită unor amendamente la Legea bugetului de stat, care sunt promovate de către deputaţii Partidului „Șor”.

Două minute pentru aprobarea bugetului 2021 al raionului Orhei în două lecturi. Preşedintele raionului: „Aparenţele înşală”

Pe 16 decembrie 2020 deputaţii PSRM şi cei ai Platformei „Pentru Moldova”, din care face parte şi fracţiunea Partidului „Șor”, în mod fulgerător şi la o oră târzie, au votat bugetele ţării şi politica fiscală pentru 2021 . Ulterior a devenit cunoscut că urmare a votării au fost repartizate 200 000 000 lei pentru localităţile conduse de socialiști, iar pentru cele administrate de șoriști – 106 000 000 lei.

Opoziţia parlamentară a contestat Legea Bugetului de Stat pentru 2021 la Curtea Constituțională, pe motiv că în procesul examinării au fost admise ilegalităţi, în particular, în ce priveşte volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale. Curtea nu s-a pronunţat deocamdată pe marginea sesizării.

Tatiana Djamanov