Categories: SocialȘtiri

Voluntarii de război îşi comemorează camarazii căzuţi în luptele de la Nistru

Circa 300 de voluntari ai conflictului de la Nistru au depus flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din capitală în memoria colegilor decedaţi în iunie 1992, transmite Info-Prim Neo.

„Nu găsim cuvinte să descriem acele momente când oamenii noştri erau aruncaţi de la balcoane şi împuşcaţi fără vină. A fost o luptă crâncenă, dar nu am fost forţaţi, am apărat benevol patria. Păcat că autorităţile nu ne acordă niciun fel de înlesniri, nici la gaz, nici la transport, ne-au dat uitării”, a menţionat voluntarul de război Tudor Tuchiluş, din Anenii Noi.

Preşedintele Uniunii Voluntarilor din Republica Moldova, Sergiu Caracai, a remarcat că în luptele din iunie 1992 voluntarii nu erau luaţi la evidenţă, de aceea nu se cunoaşte exact câţi au decedat în acele zile, dar sunt mulţi dispăruţi, care şi până azi nu au fost găsiţi. Sergiu Caracai afirmă că lumea continuă să fie indusă în eroare. Voluntarii nu au luptat împreuna cu poliţia, cum se afirmă mereu. Dacă ar fi fost susţinuţi de poliţie, pierderile umane nu ar fi fost atât de mari, a spus preşedintele Uniunii Voluntarilor.

„Dorim ca organele competente să elaboreze o lege privind voluntarii, care ne-ar apăra drepturile, aşa cum există o lege cu privire la poliţie sau la veteranii de război. Dorim să ni se acorde statut de voluntari de război, pentru că noi nu ne încadrăm în statutul de veterani. Nu dorim facilităţi, dar ţine de morala fiecăruia. Nu am fost nişte kamikaze, noi ştiam că o să murim şi mulţi nu s-au întors de pe lupte”, a declarat Sergiu Caracai pentru Info-Prim Neo.

Din Uniunea Voluntarilor din Republica Moldova fac parte 8 mii de voluntari, iar mai mult de jumătate sunt invalizi. Pensia de invaliditate de gradul I constituie 800 de lei, comparativ cu 2-3 mii de lei pensia militarilor care au luptat la Nistru. „Invaliditatea nu ni se trage de la colhozurile la care munceam, dar de la război. Fiind civili, nu am trecut controlul medical. Cel mai trist este că nu vom ajunge la pensie, pentru că în fiecare an tot mai mulţi voluntari de război decedează”, a mai spus Sergiu Caracai.

În zilele de 19 şi 20 iunie 1992, circa 2 mii de voluntari din satele Varniţa şi Copanca, raionului Căuşeni, s-au ridicat în apărarea Tighinei de cazacii care maltratau moldovenii băştinaşi.
sursa:info-prim.md

RadioOrhei

Recent Posts

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

o săptămână ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

o săptămână ago

Guvernarea  vrea să lanseze un post de televiziune în limba moldovenească

Guvernarea Republicii Moldova a venit în seara zilei de azi cu o nouă inițiativă menită…

2 săptămâni ago

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

2 săptămâni ago