Select your Top Menu from wp menus

Vladimir Cebotari: Proiectul privind infracțiunile economice omite orice referire la frauda bancară

Proiectul de lege care urmează să „de-criminalizeze” infracțiunile economice, propus pe 13 decembrie în Guvern, omite orice referire la infracțiunile legate de frauda bancară. De aceea, nu pot fi acceptate niciun fel de speculații în acest sens. Declarația a fost făcută de ministrul justiției Vladimir Cebotari în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Chiar și variantele anterioare care erau propuse consultărilor veneau cu mecanisme foarte clare, consultate cu procurorii și cu Centrul Național Anticorupție, care preveneau orice fel de clemență, de scutire de pedeapsă a celor care se fac vinovați sau sunt implicați în producerea fraudei bancare”, a declarat ministrul. Potrivit lui, în proiectul de lege se spune clar că aceste facilități nu se aplică pentru articolele care vizează o investigație în curs, o examinare a instanței de judecată sau o învinuire înaintată pe frauda bancară.

Ministrul susține că una dintre principalele relaxări prevăzute de proiectul de lege pentru mediul de afaceri este faptul că, chiar dacă antreprenorul a greșit neintenționat, nu va fi arestat și nu-i va fi sistată activitatea. Condiția este să repare greșeala în termen rezonabil.

Alina Andriuță, cofondatoarea Angry Business, consideră că vor exista antreprenori care vor încerca să profite de pe urma proiectului de lege și să facă evaziune fiscală, dar se mizează pe faptul că antreprenorii își doresc un mediu de afaceri sănătos. „Pornesc de la premisa că nu se vor folosi de această lege în rea-credință, deși suntem realiști și admitem că vor fi dintre cei care se vor folosi. Însă legea este făcută în așa fel, încât cei care se folosesc în rea-credință să fie penalizați și atunci este foarte echitabil”, spune Alina Andriuță.

Potrivit ei, tergiversarea adoptării proiectului de lege va afecta mediul de afaceri.

Mai multe organizații ale societății civile au semnat un apel în care îndeamnă Ministerul Justiției să nu promoveze proiectul de lege care „de-criminalizează” infracțiunile economice. Semnatarii spun că proiectul vine să scape de răspundere penală „băieții șmecheri” și subminează lupta împotriva corupției, transmite IPN.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/vladimir-cebotari-proiectul-privind-infractiunile-economice-omite-orice-referire-la-frauda-bancara/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19