Select your Top Menu from wp menus

Vlad Filat: Iaralov este creierul furtului miliardului, iar Șor principalul beneficiar

Fostul prim-ministru Vlad Filat a afirmat că Sergei Iaralov, persoană apropiată ex-liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este creierul care a zămislit „furtul miliardului” din sistemul bancar al țării. De asemenea, el a declarat că principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Ilan Șor, după care urmează Vlad Plahotnic.

Într-un interviu difuzat pe 14 iulie la emisiunea „Cutia Neagră” de la postul TV8, Vlad Filat a declarat că Serghei Iaralov a participat la toate discuțiile care au ținut de furtul miliardului. „Eu cred că el a fost creierul și cel care a desenat această incredibilă schemă și a stat  în calitate de coordonator la capitolul implementare”, a spus Vlad Filat.

Fostul prim-ministru a mai precizat că întreg puzzle-ul în ce privește furtul miliardului a fost cunoscut de Vlad Plahotniuc, Serghei Iaraloc și Ilan Șor, acesta din urmă fiind și principalul beneficiar al furtului miliardului. „Eu cred că cei mai mulți bani s-au dus la Ilan Șor. Restul beneficiarilor sunt cei care au fost plătiți să tacă, să nu acționeze, să închidă dosare”, a spus Vlad Filat.

Fostul prim ministru a exclus că furtul miliardului a fost posibil cu implicare externă. „Furtul miliardului a fost o mașinărie diabolică, bine pusă la punct și implementată de către ai noștri”, a punctat Vlad Filat.

De asemenea, fostul prim-ministru susține că Laundromatul rusesc reprezintă o acțiune separată de devalizarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și a Unibank.

Vlad Filar a mai precizat că vina lui în furtul miliardului nu poate fi încadrată la capitolul „răspundere penală”, ci este una politică. „Nu am făcut ce a trebuit să fac ca aceste lucruri să nu se întâmple. Erau foarte multe acțiuni care trebuiau de făcut”, a spus Vlad Filat, care a mai precizat că știa că lucrurile nu merg bine, dar nu a acționat pentru a nu periclita parcursul european al Republicii Moldova. „Acum înțeleg că pentru Republica Moldova ar fi fost mai benefic să semnă Acordul de Asociere mai târziu, inclusiv chiar să beneficiem de regimul liberalizat de vize mai târziu, dar să avem o clarificare atunci”, a spus Vlad Filat.

Interviul a fost realizat în Penitenciarul nr.13, unde își ispășește pedeapsa fiind condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Fostul premier este cercetat și într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vlad Filat pledează nevinovat calificând cazul său drept unul politic.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/vlad-filat-iaralov-este-creierul-furtului-miliardului-iar-sor-principalul-beneficiar/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19