Select your Top Menu from wp menus

Vlad Filat: Dacă deschid paranteza, risc să arunc în aer toată politica moldovenească

Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, spune că după eventuale alegeri anticipate, cel mai probabil, ar urma venirea stângii la putere. Liberal-democratul mai spune că partidele pro-europene sunt acum în criză de imagine şi nu se teme să recunoască acest lucru. Cât priveşte cauzele, se va referi altă dată la ele pentru că, dacă deschide acum această paranteză, riscă să arunce în aer toată politica moldovenească. „Toate la timpul lor. Acum important este să înţelegem că, în condiţiile unei crize de imagine a partidelor pro-europene şi în condiţiile unei lipse de alternative pe segmentul de dreapta, stânga ar câştiga lejer alegerile anticipate. Iar aceasta ar însemna în mod sigur schimbarea vectorului extern de dezvoltare a ţării”, a declarat politicianul într-un interviu acordat portalului Tribuna, citat de IPN.

Întrebat despre o posibilă fuziune a Partidului Democrat şi a Partidului Comuniştilor, Vlad Filat a zis că despre această fuziune se vorbeşte prin prisma alegerilor parlamentare anticipate şi nu e vorba de mandatul actualei alianţe. „Mă tem că în ecuaţia care se prefigurează alte aranjamente politice, fuziuni etc. vor conta mai puţin. De aceea, acum trebuie să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut noi, iar misiunea pe care o avem este cât se poate de clară, să asigurăm stabilitate politică, să menţinem actuala coaliţie de guvernare şi să continuăm integrarea europeană a Republicii Moldova”, a spus Vlad Filat.

Politicianul îşi doreşte ca toţi deputaţii din alianţa de guvernare „să înţeleagă importanţa istorică a momentului pe care-l traversează, să înţeleagă că au fost votaţi de cetăţeni ce-şi doresc un viitor european şi că nu au niciun drept să-şi bată joc de votul cetăţenilor, folosind mandatul de deputat după cum le dictează interesele de moment”.

Cât ţine de supoziţiile vehiculate în presă că, dacă măcar încă un deputat se va retrage din coaliţia de guvernare, va apărea iniţiativa de cooptare la putere a grupului condus de Iurie Leancă, fostul său coleg de partid, Vlad Filat spune că, dacă se va ajunge la o astfel de situaţie, aceasta va fi un adevărat test pentru Iurie Leancă. „Or, el va trebui să demonstreze ce-şi doreşte cu adevărat: integrarea europeană a ţării sau funcţii şi pârghii administrative. Integrarea europeană a ţării poate fi susţinută atât condiţionat, cât şi necondiţionat”, a menţionat liderul PLDM.

În ceea ce priveşte protestele, Vlad Filat notează că trebuie să se facă diferenţă clară între ele. Pe de o parte, sunt protestele organizate de o platformă civică, care a scos în stradă oameni nemulţumiţi de situaţia social-economică, iar pe de altă parte sunt protestele forţelor de stânga. „Ca să fie mai clar, eu aş împărţi aceste proteste în: 1) care au scopuri interne şi 2) care au scopuri geopolitice externe. Iată cele din a doua categorie mă îngrijorează îndeosebi”, a subliniat politicianul. Preşedintele PLDM a mai spus că nu are nicio legătură cu protestele organizate de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/vlad-filat-daca-deschid-paranteza-risc-sa-arunc-in-aer-toata-politica-moldoveneasca/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19