Select your Top Menu from wp menus

Vlad Filat a depus plângere la CEDO

Casa de avocatură Popa și Asociații anunță că Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). În cerere, Vlad Filat a invocat faptul că pe parcursul procesului de judecată i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale.

Vlad Filat a reclamat că, deși a fost ales deputat în baza unor alegeri democratice, ridicarea imunității și revocarea mandatului de parlamentar s-a făcut cu încălcarea flagrantă a dreptului intern. Totodată, fostul lider al PLDM a cerut constatarea încălcării dreptului la un proces echitabil. În cerere, Vlad Filat a invocat și încălcarea principiului publicității ședințelor de judecată, prin faptul că marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori și de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fără vreo motivare concretă. Nu a fost respectat principiul egalității de arme cu acuzarea. Vlad Filat se plânge la CEDO PE faptul că magistrații care l-au judecat nu au prezentat garanții de imparțialitate.

Totodată, în cerere, se invocă încălcarea dreptului la respectarea vieții private și de familie. Au fost divulgate intenționat în presă anumite acte din dosar și că pe tot parcursului procesului penal a apărut încătușat și înconjurat excesiv de mascați. „Acest lucru a indus opiniei publice ideea vinovăției lui Vlad Filat. Astfel, i-a fost afectată nu doar viața privată, ci și imaginea publică”, se spune în cerere.

Fostul premier se plânge și pe ținerea în arest preventiv pe durata procesului, fără probarea vreunui risc real al faptului că urmărirea și judecarea se pot desfășura doar în condiții de detenție. Reprezentantul lui Vlad Filat la CEDO, avocatul Igor Popa este convins că aceasta  va obliga instanța națională să revizuiască dosarul lui Vlad Filat și să îl restabilească în drepturi. În 2015, Vlad Filat a mai depus o plângere la CEDO, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13 și reținerea și arestarea ilegală.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/vlad-filat-a-depus-plangere-la-cedo/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19