Categories: PoliticȘtiri

Vlad Bercu: „Oamenii de afaceri simt că lucrurile nu sunt chiar atât de bune, una se spune, alta se face”

Climatul de afaceri în Republica Moldova s-a înrăutăţit ca niciodată de când se fac măsurări, după cum arată Barometrul de afaceri pentru trimestrul IV al anului 2015. Barometru prezentat ieri de Camera de Comerţ şi Industrie Franţa – Moldova, Asociaţia obştească „Colaborare Economică Moldo-Germană” şi compania Magenta Consulting. Cum pot fi citite rezultatele acestei chestionări?

Explicaţii împreună cu jurnalistul şi comentatorul economic Vlad Bercu.

Europa Liberă: Camera de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova, Asociaţia Obştească „Colaborare  Economică Moldo-Germană” şi Compania „Magenta Consulting” au prezentat ieri „Barometrul de Afaceri” pentru trimestrul IV al anului 2015. Barometrul reprezintă rezultatul unei chestionări a aproape 600 de întreprinderi locale şi străine, o chestionare realizată în perioada 18 ianuarie – 5 februarie. Datele, în general, dacă citim bine constatările, sunt proaste şi arată tendinţe proaste. Dumneavoastră ce aţi scoate în evidenţă ca cel mai important lucru, vorbind despre acest barometru?

Vlad Bercu: „În primul rând, aş vrea să spun că „Barometrul de Afaceri” este de fapt nu un document statistic, dar o percepţie a oamenilor de afaceri. Deci, modul în care oamenii de afaceri simt cum sunt implementate politicile, cum este guvernată ţara, pe cât de prietenos este climatul de afaceri.

Două lucruri le-aş menţiona în barometru, în primul rând, climatul de afaceri care, potrivit autorului, a intrat în zona roşie a barometrului, este pe minus. Şi aşteptările pentru trimestrul următor, adică pentru trimestrul întâi al anului curent, nu sunt mai bune. Chiar dacă se aşteaptă o uşoară creştere, ele rămân în zona negativă.

 

Al doilea lucru pe care l-aş menţiona este, iarăşi, legat de afaceri, de perspectiva afacerilor, care, la fel, aşteptările oamenilor de afaceri, în primul rând, ale antreprenorilor din companiile străine, sunt foarte negative.”

Europa Liberă: Atunci când o asemenea chestionare arată că acum climatul de afaceri este cel mai prost din toate cele înregistrate vreodată, ce ar trebui să înţelegem?

Vlad Bercu: „Trebuie să înţelegem, pe de o parte, că guvernarea într-adevăr raportează că se fac reforme, se simplifică procedura de iniţiere a afacerii, au fost amânate pe trei luni controalele. Parcă totul este bine şi frumos. Pe de altă parte, oamenii de afaceri simt că lucrurile nu sunt chiar atât de bune, una se spune, alta se face, ceea ce se decide nu se implementează. La nivel de guvern intenţiile poate chiar sunt bune, cei care administrează deja la nivelul doi sau trei, cu care au de a face oamenii de afaceri nu implementează aceste legi. Deci, lucrurile stau prost.”

Europa Liberă: Care sector, de altminteri, al economiei ar fi cel mai pesimist şi mai şovăielnic, de exemplu, pentru investiţii? Că înţelegem că există o şovăială mai pronunţată pentru investiţii.

Vlad Bercu: „Vorbind de investiţii, de fapt trebuie să spunem că pofta de investiţii rămâne la un nivel constant, chiar dacă autorii barometrului spun că tendinţa rămâne aceeaşi, chiar dacă dorinţa de a investi este modestă sau aproape de zero. Şi acest indicator denotă faptul că întreprinderile nu doresc să dezvolte afacerile, există un mediu neprietenos pentru aceste întreprinderi şi ele nu doresc să facă investiţii.

Aş vrea să fac referinţă la o declaraţie a directorului Zonei Economice Libere de la Bălţi, care spunea, zilele trecute, că Republica Moldova ratează cel puţin 50 de milioane de euro anual din cauza guvernării corupte şi incompetente. Acelaşi lucru despre corupţie, despre lipsa reformelor, despre instabilitate se subliniază şi în „Barometrul de Afaceri”. Ieri a fost lansat şi un studiu al Băncii Mondiale despre comerţ, în care, iarăşi, s-a vorbit despre reforme, mai bine zis despre lipsa reformelor, care deloc nu face bine exportatorilor.”

Europa Liberă: Potrivit chestionării, întreprinderile din sectorul bancar şi cel al asigurărilor ar intenţiona să-şi reducă investiţiile în perioada următorului trimestru. Aceste intenţii cum se vor simţi în viaţa de zi cu zi a cetăţeanului?

Vlad Bercu: „Barometrul de Afaceri” a constatat o situaţie contradictorie, aş spune. Pe de o parte, întreprinderile din domeniul bancar, asigurări au obţinut o creştere a afacerilor în trimestrul patru. Dar, totodată, antreprenorii din aceste domenii sunt pesimişti în ceea ce priveşte dezvoltarea afacerilor în trimestrul întâi al anului 2016. Cum se va reflecta asupra cetăţeanului de rând? Cred că mai puţin va influenţa sectorul asigurări şi bănci și mai mult sectoarele industrie, agricultură, care au o influenţă directă asupra cetăţeanului.”

Europa Liberă: Şomaj mai pronunţat, urmare a acestui pesimism, care, se pare, cuprinde tot mai multă lume din zona afacerilor?

Vlad Bercu: „Nu cred şomaj mai pronunţat. Mai ales că statisticile dădeau o scădere a şomajului în ultimele luni.”

Europa Liberă: Aceasta cum s-ar explica? Mediul de afaceri mai puţin prielnic şi, totodată, lumea îşi continuă munca la modul, să nu zic, stahanovist, unde se află? E un paradox sau e un lucru firesc? Pentru că, dacă lucrurile merg prost, ar trebui să se reflecte cumva şi asupra acestui aspect al vieţii.

Vlad Bercu: „Evident. Şi întreprinderile spun că nu vor face angajări în următoarele trei luni. Adică, atunci când se spune „în următoarele trei luni”, aceasta înseamnă în primul trimestru al anului 2016. Dar întreprinderile chestionate nu cred că sunt cei mai mari angajatori din Republica Moldova. Sau şomajul mai mult vine din zona rurală, din zona agriculturii, din zona industriei şi mai puţin din bănci, asigurări sau companii străine, care nu fac atât de multe angajări noi.”

Europa Liberă: Și dacă ar fi să nu ne lăsaţi pe noi împreună cu ascultătorii pradă pesimismului, pornind de la aceste date, ce mai inspiră optimism totuşi, ce am avea ca o pilulă de optimism, reieşind sau pornind de la datele acestui sondaj?

Vlad Bercu: „Pornind de la barometru…”

Europa Liberă: Măcar de la barometru, dacă nu de la realitatea propriu-zisă direct.

Vlad Bercu: „Spuneam că inspiră optimism, pe de o parte, intenţia declarativă a guvernării de a schimba ceva. La fiecare şedinţă de guvern se iau decizii care vizează oamenii de afaceri, inclusiv întreprinderile mici şi mijlocii, simplificarea afacerilor şi altele. Dar rămâne problema majoră pe care am avut-o în ultimii 20-25 de ani – una se spune şi alta se face. Legea este prost implementată. Şi aceasta este tocmai problema cea mare care descurajează afacerile.”

Europa Liberă: Excelentă metodă de a ne inocula un pic de optimism, domnule Bercu. Vă mulţumim foarte mult pentru explicaţiile dumneavoastră.

RadioOrhei

Recent Posts

Salvatorii din Orhei au intervenit pentru descarcerarea unui bărbat în urma unui accident rutier

Salvatorii IGSU au fost solicitați să intervină la deblocarea unui bărbat, care a rămas prins…

4 ore ago

O cometă strălucitoare va putea fi observată pe cer în luna octombrie

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) va putea fi observată în emisfera nordică, la începutul lunii octombrie.…

o zi ago

Administratorul Radio Orhei FM spune că a moderat gratuit adunarea acoliților lui Putin de la Moscova

Adunarea membrilor blocului ”Pobeda” care a fost organizată în luna aprilie la Moscova, a fost…

2 zile ago

Raportul de monitorizare al Promo-Lex menționează un caz de utilizare a resurselor administrative la Orhei în contextul alegerilor din 20 octombrie

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional a lansat astăzi…

5 zile ago

Pentru campania „Europa pentru tine”, Guvernul a cheltuit peste 9,4 milioane de lei

Guvernul a cheltuit pentru campania „Europa pentru tine” , peste 9,4 milioane de lei. Aceste…

5 zile ago

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

6 zile ago