Crestinii ortodocsi si cei greco-catolici comemoreaza vineri inmormantarea Mantuitorului Iisus Hristos. Dupa credinta crestina, in aceasta zi a avut loc moartea lui Isus care a fost rastignit si a murit pe cruce pentru rascumpararea neamului omenesc de sub jugul pacatului stramosesc. Unii crestini tin in aceasta zi un post negru.
Slujbele din aceasta zi cuprind: Denia de Joi seara, in timpul careia se citesc „cele douasprezece Evanghelii” care vorbesc despre Patimirile Domnului; Ceasurile imparatesti au loc vineri dimineata, Vecernia, in timpul careia se face si „Punerea in mormant” sau scoaterea Epitafului in mijlocul bisericii, spre inchinare si Pavecernita.
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri inaintea Pastelui, si astfel ultima vineri din Postul Mare. Este numita si Vinerea Pastelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra, Vinerea Seaca. Se numeste Vinerea Pastilor, pentru ca este ultima vineri dinaintea Pastelui, Vinerea Patimilor, deoarece in aceasta zi a patimit si a fost rastignit Iisus Hristos, Vinerea Seaca, pentru ca multi romani au obiceiul de a posti post negru.
Este una dintre cele trei zile de sarbatoare religioasa crestina numite „Triduum Sacrum” din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare si Sambata Mare.
In aceasta zi nu se savarseste Litughia si nu se face nicio treaba in casa. Gospodinele care mai au de facut bunatati pentru Sfintele Pasti le mai fac in Sambata Mare.
sursa: hotnews.ro