Select your Top Menu from wp menus

Viitorul estului Ucrainei, discutat în culisele Forumului de la Davos (presă)

Klaus Schwab, fondatorul Forumului de la Davos (World Economic Forum /WEF/), i-a convocat recent, într-o reuniune informală, pe conducători ai marilor companii din Rusia, Ucraina, SUA și Germania pentru a discuta despre problema Donbasului, regiune minieră din estul Ucrainei marcată de o insurecție secesionistă, relatează publicația ucraineană Ukr.net, citând Politnavigator.

Acest forum informal, care s-a desfășurat mai mult sau mai puțin confidențial, a pledat pentru organizarea unui summit al liderilor politici din Rusia, Ucraina, Europa și SUA la Geneva pentru a discuta cu privire la viitorul Ucrainei.

La această reuniune au participat 16 persoane, inclusiv șeful WEF și directorul executiv al forumului Philipp Rösler, care până în decembrie 2013 a ocupat postul de ministrul al economiei și vicecancelar al Germaniei.

Germania a fost de asemenea reprezentată de șeful corporației BASF, Kurt Bock, și CEO al gigantului Siemens, Joe Kaeser.

De partea rusă au fost prezenți liderul Rosnano, Anatoli Ciubais, directorul Sberbank, Gherman Gref, președintele VTB, Andrei Kostin, și proprietarul principal al Severstal, Aleksei Mordașov.

Ucraina a fost reprezentată de cofondatorul și directorul general al companiei Horizon Capital, Natalia Iaresko, fondatorul EastOne Group, miliardarul Viktor Pinciuk, guvernatorul (oficial) al regiunii Donețk, Serghei Taruta, și șeful holdingului de investiții KM Core, Evgheni Utkin.

În fine, mediul de afaceri american a fost reprezentat de șefii corporațiilor Alcoa și PepsiCo, Klaus Kleinfeld, respectiv Indra Nooyi, precum și liderul companiei de audit Ernst and Young, Mark A. Weinberger.

Un alt participant a fost Werner Hoyer, directorul Băncii Europene de Investiții (BEI), cu sediul la Luxembourg.

Participanții la reuniune au întocmit un plan de soluționare a conflictului din estul Ucrainei pe cale pașnică din 10 puncte. Ei au propus ca în viitorul apropiat să fie organizat un summit al liderilor politici din Rusia, Ucraina, Europa, SUA la Geneva pentru dezbaterea acestei inițiative.

Deși întâlnirea a avut un caracter „privat”, pe site-ul WEF a fost postat acest plan din zece puncte. Astfel, oamenii de afaceri și-au exprimat sprijinul pentru acordul de încetare a focului în Ucraina, semnat sub egida OSCE la Minsk la 5 septembrie. Ei solicită ca situația din estul Ucrainei să fie monitorizată până la instalarea unei securități depline în regiune.

Aceștia fac apel să se pună capăt retoricii „provocatoare” în favoarea normalizării dialogului între toate părțile.

În opinia lor, este important să se „stabilească modul în care pot fi evitate sancțiuni suplimentare și măsuri de represalii” și cum pot fi eliminate restricțiile comerciale și financiare.

Comunitatea internațională trebuie să asigure „securitatea și suveranitatea Ucrainei”. Nu se specifică dacă acest lucru presupune și revenirea Crimeii anexată de Rusia înapoi în componența Ucrainei, potrivit agenției de presă citate.

Părțile implicate în conflict trebuie să recunoască „supremația dreptului internațional asupra intereselor naționale”, îndeamnă oamenii de afaceri.

Ei susțin dreptul Ucrainei de a alege în mod independent alianța la care să adere, dar cer Kievului să se gândească la statutul de nealiniere, dând ca exemplu Finlanda, Suedia și Elveția ca model de neutralitate politică și militară.

sursa: agerpres.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/viitorul-estului-ucrainei-discutat-in-culisele-forumului-de-la-davos-presa/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19