O parte din locuitorii cartierului Slobozia Doamnei din oraşul Orhei au o problemă care creşte cu fiecare cădere de precipitaţii. Gropile şi şanţurile de pe astfel de străzi deteriorate cum sunt Codru, Călăraşi, Dragoş Vodă devin şi mai mari după ce plouă ceva mai tare – aşa cum a fost la începutul săptămânii curente ori cu o săptămână mai înainte . Şi mai rău – şuvoaiele şi nămolul sunt mânate prin albiiile tranşeelor, săpate de apă în pietriş, spre curţile gospodarilor, iar oamenii ajung să se teamă pentru fundaţiile gardurilor şi caselor.
Administraţia municipală susţine că e la curent cu această problemă şi deja de 2 ani se preocupă de lucrările de reparaţie a drumurilor pe care le efectuează planificat, dând prioritate anumitor sectoare, şi într-un volum mult mai mare decât toate administraţiile anterioare ale oraşului Orhei.
OAMENII:
Elevii ajung la strada centrală şi îşi schimbă cizmele pe încălţăminte normală.
Un bătrân scoate din grădină câte 2 maşini de nămol
A doua zi după ploaia din noaptea de luni spre marţi am fost chemaţi de oamenii din partea locului să vedem în ce condiții trăiesc. După amiază, străzile Codru, Călăraşi, Dragoş Vodă, care sunt situate pe o pantă, erau deja mai uscate, însă gropile şi şanţurile săpate în ele de precipitații erau greu de ocolit nu doar cu pasul, ci şi cu ochiul.
Oamenii cred că necazurile lor se trag şi de la faptul că atunci când s-a renovat strada situată mai sus – 31 August, nimeni nu s-a gândit la vreo instlatatie care să nu lase râurile de apă să curgă peste ei. Băltoacele şi glodul sunt de aşa dimensiuni încât, în timpul şcolii, copiii merg până la drumul central în cizme, iar acolo îşi schimbă încălţămintea pe una adecvată.
Un bătrân de pe strada Călărașilor spune că se intâmplă să scoată din grădină şi câte 2 maşini de nămol și că a așteptat ca reparația să fie făcută încă în anul trecut, 2016, așa sum au promis autoritățile.
S-au plâns cu 2 ani în urmă. Au fost sfătuiți să rabde, pentru că sunt străzi care se află într-o stare şi mai rea
Unii oameni au rămas supăraţi chiar şi pe reparaţia ‘in varianta albă”, efectuată încă de precedenta administraţie orăşenească, mai ales că atunci de asupra pietrişului a fost aşternut moluz. Până acum, nu doar moluzul s-a împrăştiat şi spălat, ci şi în pietriş s-au creat gropi şi şanţuri imense.
Cu 2 ani în urmă, au mers cu o plângere scrisă de mai mulți vecini la Primărie. După asta i-au vizitat un reprezentant al Serviciilor Comunal Locative Orhei şi un consilier al lui Ilan Șor. Aceștia le-au spus să mai rabde pentru că autorităţile se ocupă de străzile care sunt într-o stare și mai rea.
Maşinile nu pot circula. Îngrijorări că și ambulanțele ar putea să intârzie la bolnavi
Oamenii îşi vărsă necazul pe rând sau chiar în cor, spunând că nici ei nu pot ajunge cu maşinile la propriile case şi cară din transport cu roaba până la poartă ceea ce descărcă în altă parte. Mai grav e că în caz de necesitate și ambulanta ar putea să nu ajungă la un copil sau la un bătrân bolnav.
Un tânăr care insistă că a vorbit cu însuşi Ilan Șor, iar acela i-a promis că va rezolva problema, este contrazis de una dintre femei. Ea spune că nu a putut vorbi cu primarul nici după ce a aşteptat vreo 7 luni ca să-i vină rândul în care s-a înscris încă în vara anului 2015.
PRIMĂRIA:
Actuala administrație face tot ce îî stă în puteri. În doar 2 ani a realizat cât alții nu au făcut nici în zeci de ani
Pentru o reacţie cu eventuale soluţii la problema în cauză a fost solicitată administraţia municipală, din partea căreia a făcut declarații viceprimara Reghina Apostolova. Demnitara a afirmat că după fiecare ploaie pe străzile afectate lucrează, curăţindu-le, cei de la Servicii Comunal Locative Orhei. Însă cu puterile a doar 6 angajaţi din serviciul de deservire a drumurilor este imposibil de efectuat pretutindeni şi imediat toate lucrările.
La fel , a spus viceprimara, în 2 ani a fost imposibil de reparat cei 80 de km de drumuri deteriorate din oraş. Totuși, s-a făcut mult mai mult decât în decurs de 30 de ani – au fost reparate cca 25 de km de drumuri.
Străzile deteriorate sunt ținute la control. Reparațiile se realizează conform unui plan și pe sectoare stabilite ca prioritare
Atât la viceprimara Apostolova, cât şi la SCL Orhei s-au adunat plângeri de pe 46 de străzi din Orhei, care sunt ţinute la control şi care vor fi reparate conform unui plan. Aşa, până acum s–a dat prioritate reparaţiilor în cartierele Lupoaica şi Slobozia Doamnei, iar în anul curent s-a decis să fie renovate străzile din centrul oraşului pe care se circulă mai mult, spune Apostolova.
Viceprimara aduce la cunoștință că la sfârşitul lunii august va avea loc un tender pentru lucrări de plombare. Lucrările vor fi effectuate pe străzile cele mai distruse, unde s-au format cele mai mari gropi şi şanţuri.
În ce priveşte străzile despre care e vorba în subiectul nostru, acestea vor putea fi reparate nu mai degrabă decât la anul, iar în acest an intervenția se va limita la greder și pietriș.
Supărări pentru că oamenii sunt nemulţumiţi. Și pentru că despre lucrurile bune ale administrației în frunte cu Ilan Șor nu relatează toată presa
Potrivit Reghinei Apostolova, și în primăvara anului curent s-a intervenit cu pietriș, fiind pus în funcțiune și grederul, însă oamenii tot rămân nemulţumiţi. Asta, chiar dacă administraţia oraşului şi personal primarul Ilan Sor fac pentru Orhei o mulțime de lucruri bune.
Viceprimara a ţinut să menţioneze că asta se întâmplă şi din cauza unor astfel de materiale de presă ca cel de faţă. Ea s-a mai arătat supărată că Radio Orhei nu a relatat despre cele 6 străzi recent renovate în preajma iazului orăşenesc, ba a și mai informat despre peștele mort din iaz.
903:
Dacă e nevoie, medicii de la urgență merg şi pe jos, cu targa în mâini, pentru a ajunge la bonavi
În legătură cu acest subiect, în cadrul căruia oamenii au afirmat că şi ambulantele ezită să vină ori ar ajunge cu greu mai ales la bolnavii de pe străzile Călărași şi Dragoş Vodă, am solicitat o reacţie şi din partea Substaţiei de Asistenţă Medicală Urgentă Orhei. Asistenta superioară, Nadejda Morarescu, a declarat că echipele de medici fac tot posibilul ca să ajungă la timp la pacienţi. Iar în cazul porţiunilor de drum inaccesibile ambulanțelor, parcurg unele distanţe și pe jos, cu targa în mâini.
În lipsa medicului-şef, care se află în concediu, sursa citată nu a putut spune dacă administraţia substaţiei a sesizat administraţia oraşului cu privire la dificultăţile pe care le întâmpină în calea deservirii apelurilor care parvin de pe străzile deteriorate.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…