Categories: EconomicPoliticȘtiri

Victor Parlicov: Deciziile ANRE se sincronizează cu necesităţile politice ale guvernării

Deciziile Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică din ultimii doi ani pe marginea tarifelor se sincronizează cu necesităţile politice imediate ale guvernării. De această părere este expertul IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov, ex-director ANRE și candidat nou la această funcție. Acesta a publicat un document de poziţie pe marginea examinării de către ANRE a cererii de majorare a tarifelor la energia termică, depusă de SA „Termoelectrica” în august 2016.

Autorul spune că pentru a conferi legalitate unor asemenea decizii, ANRE recurge la „soluții juridice creative”, exploatând excepțiile și lacunele legislative, sfidând totodată principiile de reglementare și spiritul legilor care guvernează sectorul. Potrivit lui, exploatând faptul că legile speciale care guvernează sectorul nu interzic expres suspendarea deciziilor referitoare la tarife, în septembrie 2015, în ajunul protestelor anunţate, ANRE a emis o asemenea decizie, sfidând spiritul legislației respective.

De asemenea, potrivit expertului, invocând o pretinsă situație excepțională, care permite elaborarea și adoptarea deciziilor fără respectarea etapelor prevăzute în Legea privind transparenţa în procesul decizional, la 26 ianuarie 2016, practic imediat după investirea noului guvern, ANRE a aprobat reducerea tarifelor la gazele naturale, fără ca respectiva decizie să fie supusă dezbaterilor sau discutată în ședință publică.

„Majorarea tarifelor pentru SA „Termoelectrica” a fost operată mai curând sub presiunea obligaţiilor impuse de partenerii internaţionali decât din atitudine responsabilă a reglementatorului faţă de participanţii la piaţa reglementată – atât consumatorii, cât și companiile reglementate. Astfel, majorarea tarifelor pentru energia termică, care a constituit o precondiţie negociată cu FMI, s-a făcut în regim de urgenţă în luna septembrie. Pe de altă parte, ajustarea tarifelor la energia electrică, care nu constituia o obligație formală, a fost tărăgănată până aproape de sfârșitul anului, deși este una tehnic și economic legată de prima”, spune Victor Parlicov.

Potrivit lui Victor Parlicov, faptul că ANRE apare deja repetat în postura de a căuta „soluţii juridice ingenioase” pentru a acoperi gafele de calcul, sugerează că instituţia a intrat în deficit de capacitate în ceea ce ţine de pregătirea deciziilor.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago