Testele pentru examenele de bacalaureat din acest an au admis unele erori, recunoaște viceministrul educației Lilia Pogolșa. O comisie de evaluare a Ministerului Educației a constatat itemi care prezentau limbaj impropriu sau care nu aveau toate variantele de răspuns. După examinarea itemilor la fizică, comisia a constatat că punctele 7 și 9 din testele pentru profilul real și punctul 8 la profilul umanist au fost formulați greșit. Motivul ar fi traducerea eronată din rusă în română, a comunicat Lilia Pogolșa, joi, în cadrul audierilor din Parlament.
„Ministerul Educației urmează să ia o decizie ce se va întâmpla cu aceste teste. Ar putea fi reevaluate, însă doar la acești itemi. Ne pare rău că s-au produs erori considerabile la BAC. Ministerul va întreprinde măsuri pentru a nu se repeta acest lucru”, a spus Lilia Pogolșa.
Valeriu Ghilețchi, liderul Grupului Parlamentar Popular European, crede că e nevoie de reevaluat întreg sistemul educațional. În replică, viceministrul educației a spus că pe parcursul ultimilor ani are loc introducerea planurilor de învățământ de alternativă, iar începând cu 1 septembrie acestea vor fi pilotate în 16 instituții de învățământ.
Întrebată cum ar arăta organizarea perfectă a examenelor de BAC, Lilia Pogolșa a spus că „perfect ar fi ca absolvenții să fie mulțumiți de note în funcție de cunoștințe și parcursul ulterior pe care îl au”. Lilia Pogolșa a mai spus că ar trebui elaborat un regulament care ar viza activitatea evaluatorilor, condițiile de evaluare etc.
Vlad Batrâncea, deputat al Partidului Socialiștilor, și-a exprimat îngrijorarea față de numărul mare de absolvenți care au picat BAC-ul în ultimii 3 ani. El spune că examenele ar trebui adaptate condițiilor Republicii Moldova, în caz contrar universitățile, dar și țara vor rămâne fără tineri.
Democrata Elena Gudumac a menționat că examenul de BAC la fizică reprezintă „culmea atitudinii iresponsabile a celor ce au pregătit testele”. Aceste persoane ar trebui să-și dea demisia imediat. Parlamentara a solicitat reevaluarea testelor în regim de urgență la disciplina fizică.
În sesiunea de BAC 2017 au participat 18,7 mii de candidați. În perioada 12-24 iulie se desfășoară sesiunea suplimentară, la care s-au înscris peste 4 mii de candidați.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…