Un grup de veterani, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, salută semnarea Acordului moldo-ucrainean privind controlul comun al frontierei, semnat săptămâna trecută de către premierii Pavel Filip și Volodimir Groisman. Într-o conferință de presă la IPN, veteranii au prezentat o declarație publică în care menționează că o frontieră comună, recunoscută internațional, cu control comun la punctele de trecere, reprezintă un garant al păcii și securității.
„Acordul menționat vine să asigure securitatea regională și respectarea suveranității, integrității teritoriale a Republicii Moldova și a inviolabilității frontierilor de stat. În acest context, cetățenii Republicii Moldova, de pe malul stâng și malul drept al râului Nistru, pot liber călători, deoarece documentul stabilește noi forme de interacțiune între instituțiile de control la frontieră în vederea simplificării formațităților și procedurilor birocratice. Totodată, Acordul aduce beneficii și agenților economici, datorită procedurilor operative de asigurare vamală și de frontieră a transportului mărfurilor”, a citat din declarație Alexandru Popescu, membru al Asociației „Credință Patriei”.
În declarație se mai spune că veteranii de război salută faptul că, după 25 de ani de independență a Republicii Moldova, va exista control la frontiera de est a statului, care este recunoscută de organizațiile internaționale și țările partenere. „Vom menționa că în 1992 noi am luptat pentru independența și integritatea teritorială a statului nostru, pentru ca cetățenii Republicii Moldova să poată în comun asigura dezvoltarea democratică a statului nostru. Acum avem o frontieră unică inviolabilă, iar speranțele noastre la un stat integru, democratic, cu cetățenii liberi și siguri în viitor este tot mai aproape”, a menționat Alexandru Popescu.
Ghenadii Cosovan, președintele Asociației „Credință Patriei”, a declarat că semnarea acestui Acord este un eveniment de o importanță istorică, însă unii au început să speculeze pe seama lui, cu scopul destabilizării situației din țară. Or, susține Ghenadii Cosovan, toată lumea cunoaște că prin teritoriul transnistrean erau aduse mărfuri de contrabandă, înflorea traficul de ființă umane, droguri, automobile furate – acest segment fiind o gaură neagră. Potrivit lui, semnarea Acordului reprezintă un prim pas pentru a demonstra că Republica Moldova spune NU traficului, contrabandei și crimei organizate.
Veteranii și-au reiterat susținerea pentru eforturile Guvernului cu privire la soluționarea pașnică a diferendului transnistrean, prin identificarea unei soluții viabile în formatul de negocieri 5+2, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și oferire unui statut special regiunii transnistrene. Totodată, veteranii și-au exprimat susținerea pentru solicitările executivului de retragere necondiționată a trupelor Federației Ruse, care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.