Select your Top Menu from wp menus

Veteranii îi cer lui Oleg Balan să prezinte scuze publice

Un grup de veterani ai războaielor de la Nistru şi din Afganistan, cavaleri ai Ordinului Ştefan cel Mare, îi cer ministrului în exerciţiu al afacerilor interne, Oleg Balan, să prezinte scuze publice pentru calomniile aduse la adresa veteranilor. Mai mult, aceştia solicită retragerea lui Oleg Balan de pe lista de candidaţi la funcţia de ministru în noul Guvern. În caz contrar, anunţă acţiuni de protest.

Constantin Boeştean, membru al grupului de iniţiativă al veteranilor, a declarat luni, 27 iulie, la o conferinţă de presă la IPN, că la sfârşitul lunii mai în presă a apărut informaţia precum că la ordinul ministrului de interne a fost sigilat biroul viceministrului Ion Ţurcanu, iar ca rezultat s-a decis crearea unui grup de iniţiativă al veteranilor, care a avut o întrevedere cu ministrul. Constantin Boeştean a menţionat că discuţia nu s-a soldat cu vreun rezultat. Ba mai mult Oleg Balan, la această întrevedere, dar şi la alta şi-a permis să-i numească pe veteranii războiului pentru integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova – „beţivani, bolnavi şi calici”.

„Oare acesta ar fi limbajul unui ministru al afacerilor interne şi atitudinea acestuia faţă de veteranii de război, care au apărat integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova cu arma în mână, faţă de invalizii acestor războaie şi faţă de cei care au căzut pe câmpul de luptă?”, a remarcat Constantin Boeştean, precizând că ministrul ar trebui să fie preocupat de reforme, de combatere criminalităţii, de conlucrarea cu organizaţiile veteranilor, nu să-i denigreze pe veterani.

Un alt membru al grupului de iniţiativă, Mihai Tomacinschi, a menţionat că toate calomniile aduse de ministru la adresa veteranilor nu pot fi trecute cu vederea. „Eu sunt unul dintre cei care mi-am pierdut mâna pe câmpul de luptă, dar nu am stat cum au făcut-o alţii, stând ca şobolanii în birouri. Eu, în calitatea de şef de stat major, m-am dus pe câmpul de luptă şi am mai stat încă 10 zile la Tighina, fără mână, ca un oarecare ministru de interne să vină astăzi şi să-mi spună că eu sunt calic? Şi chiar vreau să-i cer socoteală”, a declarat veteranul.

Constantin Busuioc, colonel de poliţie în rezervă, la fel membru al grupului de iniţiativă, a menţionat că lucrurile din cadrul MAI nu merg tocmai într-o direcţie bună. Veteranul, care are o experienţă de peste 30 de ani în poliţia criminală, constată că un şir de crime răsunătoare rămân nedescoperite, din cauza lipsei de profesionalism. În opinia sa, ministrul trebuie să se ocupe de structurile ministerului şi de angajaţii săi, să conlucreze cu organizaţiile veteranilor.

Pentru soluţionarea acestei probleme, veteranii au adresat o scrisoare deschisă conducerii de vârf a statului, dar şi partidelor parlamentare. După conferinţa de presă, veteranii au mers să protesteze la Monumentul lui Ştefan cel Mare.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/veteranii-ii-cer-lui-oleg-balan-sa-prezinte-scuze-publice/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19