Proprietarii de terenuri cu destinație agricolă vor avea dreptul, fără a schimba destinația terenurilor, să construiască pe acestea pensiuni agroturistice. Condiția este ca proprietarul terenului să practice activitate agricolă pe o perioadă de cel puțin cinci ani. Prevederile se regăsesc într-un proiect de modificare a Codului funciar, aprobat în prima lectură de către Parlament, transmite IPN.
Viceministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Vasile Luca, a precizat că proiectul vine să ofere posibilitatea proprietarilor de terenuri cu destinație agricolă să amplaseze structuri de primire turistică și să desfășoare activități de cazare și de servire a mesei în localitățile rurale, fără a exclude terenurile respective din circuitul agricol. Ba mai mult, una din condiții este și ca în alimentația turiștilor să fie prezente produsele crescute pe terenurile agricole respective.
Vasile Luca a subliniat că deschiderea pensiunilor agroturistice va oferi posibilitatea creării locurilor de muncă în mediul rural în domeniul non-agricol. Pentru structurile agroturistice nivelul de confort și calitatea serviciilor trebuie să atingă standardul de calitate trei stele. În cadrul pensiunilor agroturistice trebuie să se desfășoare cel puțin o activitate legată de agricultură cum ar fi: creșterea animalelor, cultivarea diferitor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi etc.
În cadrul dezbaterilor în plen Parlamentului, unii deputați s-au arătat nemulțumiți de impunerea termenului de cinci ani de activitate agricolă. În opinia aleșilor poporului, acest lcuru ar pune bariere în calea investitorilor străini care și-ar dori să lanseze afaceri în Moldova în acest sector.
În replică, viceministrul Vasile Luca a spus că, în opinia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, termenul de cinci ani este suficient pentru a demonstra cert intenția proprietarului terenului de a practica activități agricole, asigurând astfel realizarea scopului proiectului – de a crea posibilitatea desfășurării unor activități alternative celei agricole. În acest circumstanțe, termenul impus va reduce riscul simulării desfășurării activității agricole cu scopul practicării activității de turism.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…