Moldova se clasează pe poziţia 107 din 188 de ţări şi teritorii, conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU), veniturile moldovenilor înregistrând o scădere a veniturilor în perioada 1990-2014 de circa 21%.
Potrivit IPN, Indicele Dezvoltării Umane al Moldovei pentru anul 2014 constituie 0,693, care plasează ţara în categoria de dezvoltare umană medie. În perioada 1990 – 2014, venitul naţional brut pe cap de locuitor a scăzut cu 20,8%. Totodată, speranţa de viaţă la naştere în Moldova a crescut cu 6,6 ani, iar durata medie de şcolarizare a crescut cu 4,8 ani.
Tendinţele şomajului în rândul tinerilor sunt îngrijorătoare. Tinerii din Moldova tind să migreze pentru studii şi locuri de muncă peste hotare. Aproximativ 20-25% din migranţii plecaţi în căutarea unui loc de muncă sunt tineri. În acelaşi timp, progresul uman a fost neuniform, deprivarea umană continuă să fie răspândită pe larg, iar o mare parte din potenţialul uman rămâne neutilizat.
În Moldova, 69% din populaţia urbană are acces la apă potabilă sigură, comparativ cu doar o pătrime din populaţia rurală. Raportul precizează că diferenţele rurale/urbane în ceea ce priveşte accesul la serviciile sociale de bază sunt acute în Moldova.
Din Europa şi Asia Centrală, ţările care sunt aproape de Moldova în clasificarea IDU pentru 2014 şi, într-o oarecare măsură, în mărimea populaţiei, sunt Turkmenistan şi Uzbekistan, care sunt pe locul 109 şi, respectiv, 114.