Select your Top Menu from wp menus

Veaceslav Negruță: „Sunt departe de ideea că acest Guvern își dă seama ce înseamnă o reformă reală și dacă poate să facă reforme”

Tradiţional, miercurea în Republica Moldova este ziua şedinţelor de guvern. Două ştiri a livrat guvernul în această miercuri: mereu amânată, o strategie de reformare a sistemului de pensii va fi pusă pe rol începând cu 2017 şi, pentru a face economii, cabinetul a înghețat de la 1 august angajările în instituțiile finanțate din bugetul de stat.

Ce semnificații şi ce impact au aceste măsuri? O discuție cu economistul Veaceslav Negruta, fost ministru de finanţe.

Europa Liberă: Premierul Pavel Filip a anunțat miercuri o strategie de reformare a sistemului de pensii, iar subalternul său de la Finanțe, Octavian Armașu, a anunțat înghețarea angajărilor în instituțiile finanțate din bugetul de stat, inclusiv școli și spitale. Aș vrea să vă întreb întâi de toate dacă v-au surprins aceste măsuri?

 

Veaceslav Negruță: „Cred că nu este nicio surprindere din simplu motiv că acea reformă în sistemul de pensii era necesară și, de fapt, ea a început în anul 1998…, doar că a fost suspendată de comuniști în anul 2003-2004, iar ulterior mai mulți miniștri de la Protecția Socială, începând cu anii 2010,2011, 2012 și încoace au adus diverse argumente de ce reforma nu poate fi inițiată. Şi sistemul de pensii devenise o povoară – o povară pentru sistemul bugetar și pentru Republica Moldova, așa că este o condiție care premierul Filip nu avea cum să nu-i dea start.”

Europa Liberă: Dar e o povoara care a fost valabilă și anul trecut, și cu un an mai devreme. De ce, iată, abia acum se lansează reforma?

Veaceslav Negruță: „Da, dar această povară era în creștere și povara devenea miliardică într-un fel pentru bugetul de stat, care acoperea gaura generată de sistemul de pensii. Dar, de fapt, per total, trebuie să înțelegem că tot ce se întâmplă acum este o nouă Foaie de parcurs, care a fost pornită din 1 august şi la care guvernarea a convenit sau a acceptat, sau a subsemnat, urmare a discuțiilor cu Fondul Monetar Internaţional. Tot ce se va întâmpla de acum încolo este o nouă Foaie de parcurs, despre care știu din păcate doar patru persoane care au semnat această înțelegere cu Fondul Monetar. Publicul larg, nici măcar colegii din guvernare nu cunosc exact ce include această Foaie de parcurs. Dar pe parcursul următoarelor luni, pas cu pas, vom înțelege la ce a subsemnat guvernarea.”

Europa Liberă: Dle Negruță, tocmai asta vroiam să vă întreb: de ce după părerea dvs. nu spun guvernanții, cel puțin în Republica Moldova, ce înțelegere au cu FMI? De ce nu spun pe șleau că ceea ce se întâmplă este de fapt din Foaia de parcurs cu FMI, ca toată lumea să știe despre ce este vorba, să știe că trebuie să strângă cureaua, că urmează timpuri grele?

Veaceslav Negruță: „Probabil că guvernarea reiese din faptul că e în plină campanie electorală și mai multe lucruri ar putea fi deranjante. Dar faptul că nu se discută și nu se anunță, de fapt, știrbește din rezultatul așteptat de către această guvernare urmare a implementării acelor înțelegeri cu Fondul Monetar. Societatea trebuie să fie pregătită și să știe care sunt pașii întreprinși, care sunt deciziile, care sunt scenariile, care sunt opțiunile din care s-a ales calea pe care se merge. Guvernarea trebuie să dea dovadă de deschidere și de informare a propriilor cetățeni. Am zis că este un pic ciudată această abordare, dar se recurge la aceste șiretlicuri de inițiative, proiecte care apar peste noapte, care sunt puse inclusiv la vot în Parlament în momentul în care marea majoritate habar nu are despre ce este vorba și pentru ce votează.”

Europa Liberă: Premierul Filip spune că reforma sistemului de pensii va avea ca țintă prioritară eliminarea decalajelor între valoarea pensiilor. Acum câțiva ani, când, dacă nu greșesc, erați în exercițiul funcțiunii la cârma Ministerului Finanțelor și o aveați drept colegă la Ministerul Muncii pe Valentina Buliga, s-a făcut o încercare să se elimine aceste decalaje. Iată că aflăm acum că ar mai fi disproporții de eliminat. Putem presupune totuși că scopul real ar putea fi ridicarea vârstei de pensionare, având în vedere că FMI și Banca Mondială insistă de mai multă vreme pe nevoia acestei măsuri?

Veaceslav Negruță: „Inclusiv acest element face parte din reforma sistemului de pensii. Fără această majorare din păcate siguranța financiară a sistemului nu poate fi corectată sau ajustată. Dar mai sunt și alte elemente despre care prim-ministrul Filip ar trebui să ne vorbească. E adevărat că încă din anul 2010 au fost porniți să ajusteze sistemul de pensii la realitățile care există, doar că atunci într-adevăr Ministerul Muncii aducând fel de fel de argumente a blocat această pornire, iar prim-ministru actual și ministrul Tehnologiei și Informației de atunci era martorul acestor argumente aduse în discuțiile care erau în alianță sau la Guvern.

Din păcate tărăgănarea care a avut loc pe parcursul mai multor ani acum forțează într-un fel ca această reformă să fie cât mai repede lansată. Doar că costurile sunt atât de mari că ele trebuie să fie explicate și fraze generale de genul ajustarea valorii pensiei la una sau alta sunt fraze foarte generale care, de fapt, nu explică în ce constă această reformă. Iar Ministerul Muncii, prim-ministrul, ar trebuie acum să vină și să explice exact elementele importante a acestei situații, pentru că într-adevăr procesul este de lungă durată, el nu va fi finalizat până la sfârșit de an, e vorba și de cadrul legal, e vorba și de anumite ajustări care trebuie să fie făcute într-o perioadă de cel puțin doi ani.”

mai multe pe europalibera.org


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/veaceslav-negruta-sunt-departe-de-ideea-ca-acest-guvern-isi-da-seama-ce-inseamna-o-reforma-reala-si-daca-poate-sa-faca-reforme/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19