Decizia liderilor din alianţa de guvernare privind naţionalizarea Băncii de Economii este una iraţională şi ineficientă, care ar putea să coste foarte mult Republica Moldova. Ar putea fi un mesaj de autoizolare a Republicii Moldova de orice discuţii şi colaborări cu partenerii de dezvoltare care au finanţat ţara noastră din 2009 încoace.Este opinia ex-ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţa, care a criticat dur decizia anunţată ieri de liderul PLDM, Vlad Filat, şi cel al PD, Marian Lupu.
„Dacă totuşi se insistă politic pe naţionalizare, nu exclud că alianţa are ce ascunde şi atunci e mai uşor să ascunzi când o bancă este într-un fel naţionalizată. Pentru că instituţiile statului, cum ar fi regulatorul Banca Naţională, sunt puse într-o situaţie anume şi va fi acea frână în promovarea investigaţiei internaţionale pe de o parte, iar Procuratura Generală va tărăgăna investigaţia veritabilă care se doreşte în cazul băncilor”, a declarat Negruţa într-un interviu pentru Europa Liberă.
Expertul economic consideră că decizia de ieri este un mesaj adresat guvernului şi în primul rând premierului Gaburici care, de fapt, îl lipseşte pe acesta de spaţiu de manevră în negocierile care urmează să înceapă săptămâna viitoare cu Fondul Monetar.
Propunerea de naţionalizare a Băncii de Economii vine după ce acum doi ani autorităţile au cedat pachetul majoritar de acţiuni de la BEM. Atunci, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, declara că statul nu este în stare să gestioneze o instituţie financiară.
În cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC) din 15 mai 2025,…
În perioada 12-19 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de primar în comuna…
În perioada 05-12 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Două manifestații separate au avut loc practic concomitant la Orhei, de cele două zile marcate…