Veaceslav Negruţa: ”Cineva a dorit să scoată bani din rezervele valutare ale RM”

În cadrul emisiunii ”INTERPOL”, fostul ministru al finanţelor Veaceslav Negruţa, a oferit mai multe detalii vizavi de cazul BEM, cine ar fi implicat, de ce nu s-a intervenit până acum.
Iată câteva detalii despre care a vorbit aseară ex-ministrul: ”În 2013 când am plecat multe lucruri pe care le aveam la dispoziţie, aveau şi caracter de presupuneri, care pot să se întâmple ulterior. Ar fi fost aberant atunci să vorbesc sau să arăt anumite lucruri care nu aveam certitudinea că într-adevăr aşa va fi. Iar în 2014 multe din cele prezise s-au realizat.

Tot ce am vorbit şi am prezentat instituţiilor statului a arătat foarte clar o lipsă de inerţie şi de acţiune din partea instituţiilor statului. Poziţia Ministerului Finanţelor a fost prezentată Procuraturii Generale, SIS, preşedintelui, prim-miniştrilor. Iar toţi împreună parcă au avut o înţelegere de a nu interveni. Instituţiile sunt în comă, pentru că sunt şantajabile.

Procurorul General nu a intervenit când a avut la dispoziţie încă în 2012 suficientă informaţie pentru a interveni în cazul BEM. Directorul CNA este parte din scenariu de a tăcea. Guvernatorul BNM are probabil cea mai mare implicaţie de responsabilitate, care a avut suficientă informaţie despre toate tranzacţiile care s-au făcut în special în perioada 2014-2015 între bănci şi în afara băncilor în afara ţării, inclusiv companii off-shore. El poartă răspundere inclusiv pentru devalizare celor 18,5%, când BNM a admis legalizarea de tranzacţii.

Noi cu domnul Vlad Filat nu am vorbit despre cedarea cotei statului la BEM, pentru că dumnealui ştia că eu nu voi ceda pachetul de 56%. Iar domnului Leancă i-am prezentat personal raportul în comisia Reidman în iunie 2013. Dumnealui a avut posibilitate să se documenteze. Cedarea cotei statului BEM în 2013, nu există nici o semnătură a nici unui membru al Guvernului, pentru că decizia a fost luată de către o comisie de viceminiştri, pe lângă cei de economie şi finanţe, au fost cei de la sănătate, cultură, educaţie. Circa 9 persoane. Iar decizia este una ilegală.

Am solicitat audienţă, ca să explic domnului preşedinte Timofti detalii despre tot ce se întâmplă la BEM. Iar unul din consilieri care a încercat să-l informeze mai bine a fost imediat contactat de nişte ofiţeri CNA, care l-au ameninţat că i se va deschide un dosar penal.

În acelaşi timp, la Ministerul Finanţelor în mai 2013 s-a încercat ruperea de 2 ori a uşii şi a intra în secţia secret. Nu ştim nici până azi cine a fost. Probabil acestea su fost tentative de a şterge anumite informaţii cu privire la BEM.

Reidman a controlat BEM prin managementul băncii. Toată tranzacţia mare din 2005 pînă în 2015 nu este o găselniţă locală, este parte a unei scheme regionale de scoare a mijloacelor dintr-un sistem bancar în altul. Pot să constat că sunt 2 grupuri, unul afiliat lui Vlad Plahotniuc, şi cel de al doilea lui Veaceslav Platon.

Am încercat să-mi dau seama de ce în acea perioadă BNM a luat decizii proaste. Astfel am aflat că, fostul deputat Victor Berlinschi este moşul familiei Drăguţanu. În acest context nu exlud că, nu întâmplător el a fost cel care în 2012 s-a întâlnit cu conducerea ţării unde s-au discutat anumite aspecte ce ţin de activitatea BEM. Nu am avut nicio indicaţie de la nici o persoană din cadrul PLDM vizavi de executare şi neexecutare”

sursa: tv7.md

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

o zi ago

Consumatorii ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale. Moldovagaz solicită ANRE revizuirea tarifului

Moldovagaz solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifului la gazele naturale. Furnizorul…

5 zile ago

Ce avere declară pentru 2023 prezentatorul de la adunarea Pobedăi lui Shor

Evenimentul de coalizare a forțelor proruse afiliate lui Ilan Shor, care s-a ținut la Moscova,…

6 zile ago

Curtea Supremă de Justiție a amânat pentru toamnă examinarea recursului în care Genesis International SRL cere 14 milioane de lei de la ÎM SCL Orhei

Admisibilitatea recursului declarat de Întreprinderea Municipală Servicii Comunal-Locative Orhei contra SRL Genesis Internațional, prin care…

6 zile ago

Tentativă de transportare ilicită a 600 000 hrivne din Federația Rusă în Republica Moldova, contracarată de către vameși

Cazul a fost consemnat ieri, 23 aprilie, la postul vamal Leușeni, unde s-a prezentat pentru…

o săptămână ago