Categories: EconomicPoliticȘtiri

Veaceslav Ioniță susține că a descoperit o schemă frauduloasă la Banca de Economii

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță susține că a descoperit o schemă frauduloasă la Banca de Economii, de unde ar fi fost sustrași în ultimele trei luni cel puțin 120 de milioane de lei.

Vorbind în fața presei la o ședință a comisiei pe care o conduce, Ioniță l-a acuzat pe liderul PLDM, Vlad Filat că s-ar număra printre beneficiarii schemei și a distribuit jurnaliștilor documente care ar demonstra acuzațiile. Deputatul care a fost ales  pe listele PLDM susține că a fost amenințat de Filat că-și va pierde funcția. Nici fostul premier, nici partidul său nu au comentat deocamdată declarațiile de azi. Dar liberal-democrații au sugerat în trecut că fostul lor coleg s-ar fi detașat de PLDM și l-ar sprijini pe omul de afaceri Viaceslav Platon, acuzație pe care Ioniță o dezminte.

Deputații liberal-democrați și cei democrați au lipsit astăzi de la ședința comisiei conduse de Ioniță, care nu și-a putut continua lucrările din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi figura o propunere a liberalilor reformatori de revizuire a controversatelor tranzacții sprijinite de liberal-democrați și democrați anul trecut, când guvernul a cedat o mare parte din acțiunile Băncii de Economii și a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău pe aproape jumătate de secol unor investitori ruși. scrie europalibera.org.
Amintim că anterior,  într-un interviu pentur acelaşi post de radio,  fostul premier, Ion Sturza reitera ideea că se duce un război dintre două grupări pentru sistemul bancar din Moldova, pentru accesul la zecile de miliarde din bănci, iar ultimul scandal din Parlament este o derivată a războiului între aceste două grupări. Potrivit lui Ion Sturza,  „Situaţia este cu mult mai grea, mai complicată decât ne pare la prima vedere, cu nişte legi, cu nişte dispute între deputaţi Aici iese la iveală tot sistemul creat în aceşti ani de obscuritate, de lipsă de transparenţă, de conflicte de interese, de corupţie directă şi indirectă, care nu are nimic, în principiu, cu interesul public”.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, analistul Igor Boţan afirma că au fost anumiţi indicatori care au arătat că Veaceaslav Ioniţă are un comportament „puţin original”.  Boţan a amintit de 12 februarie, când la şedinţa Comisiei de profil a fost invitat domnul Veaceaslav Platon, care avea interese la Victoriabank şi de faptul că Veaceaslav Ioniţă s-a opus unor modificări la legislaţie, astfel încât să dea pârghii Băncii Naţionale să blocheze dreptul de vot al unor acţionari.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

2 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

2 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

2 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

2 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

2 zile ago