Vârstnicii reprezintă categoria cea mai săracă din Republica Moldova. Posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii i-ar ajuta să-şi majoreze veniturile şi să-şi îmbunătăţească condiţiile de trai. Discuţii despre valorificarea potenţialului vârstnicilor au avut loc în cadrul mesei rotunde organizată de HelpAge International, cu sprijinul Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie în Moldova, pentru prezentarea concluziilor şi recomandărilor Notei Analitice cu privire la modul în care îmbătrânirea trebuie să fie mai bine integrată în noua Strategie Naţională privind Politicile de Ocupare a Forţei de Muncă pe anii 2016-2020, transmite IPN.
Viceministra muncii, protecţiei sociale şi familiei, Raisa Scai, prezentă la eveniment, a spus că îmbătrânirea populaţiei este un fenomen la nivel mondial. În Republica Moldova, rata de îmbătrânire a depăşit 16%. În mediul rural, această rată este mai înaltă. Aceste tendinţe afectează piaţa muncii, mai ales că populaţia aptă de muncă se diminuează constant, fapt care va fi resimţit deja din 2017.
Tatiana Sorocan, directoare HelpAge International, a menţionat că în 2050, peste 25% din populaţia lumii va avea 60 de ani şi mai mult. În Republica Moldova populaţia îmbătrâneşte din cauza natalităţii scăzute, emigrării şi speranţei scăzute de viaţă la naştere. În acelaşi timp, vârstnicii din Moldova trăiesc foarte greu. După nivelul bunăstării vârstnicilor, Republica Moldova se clasează pe locul 77 din 96 de ţări analizate şi pe ultimul loc din statele care au format cândva URSS-ul. 70% din populaţia de peste 55 de ani din Moldova nu are posibilităţi să îmbătrânească activ.
Dina Ciubotaru, coordonatoare de program la HelpAge International, a comunicat că doar 11% din vârstnicii din Moldova sunt angajaţi. Fiecare al doilea cetăţean consideră că vârstnicii sunt neajutoraţi. Însă, în ţări precum Marea Britanie, s-a observat că implicarea bătrânilor în câmpul muncii a dus la îmbunătăţirea economiei, aceştia îşi reinvesteau pensiile, iar atitudinea populaţiei faţă de vârstnici s-a schimbat.
Printre recomandările experţilor pentru autorităţi se regăseşte promovarea unui concept nou de pensionare, prin reducerea stimulentelor şi presiunilor de pensionare timpurie şi eliminarea constrângerilor care îi demotivează pe vârstnici să rămână în câmpul muncii. O altă recomandare se referă la modificarea Codului muncii pentru a elimina limita de vârstă pentru persoanele ce ocupă funcţii de conducere în stat. Experţii recomandă eliminarea obligativităţii de pensionare şi stabilirea ca această posibilitate să fie opţională. Se mai recomandă şi crearea parteneriatelor cu instituţii de învăţământ sau întreprinderi sociale care să instruiască forţă de muncă calificată cu implicarea oamenilor în etate.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…