Select your Top Menu from wp menus

Varianta Omicron mai puțin periculoasă, dar mai contagioasă

Este „aproape sigur” că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta, a declarat marți pentru AFP epidemiologul șef al Statelor Unite, Anthony Fauci, care a avertizat însă că date fiabile vor fi disponibile peste „două săptămâni cel puțin”.Dar noua variantă este „în mod clar mult mai contagioasă”’, probabil mai mult decât Delta, a precizat Fauci în interviul cu agenția de știri franceză.

Varianta Delta este în acest moment tulpina dominantă în Statele Unite și Europa dar se așteaptă ca în scurt timp, Omicron să devină varianta predominantă, a avertizat marți Stephen Kissler, expert în probleme de sănătate publică la Universitatea Harvard din Statele Unite.

Kissler a avertizat că varianta Omicron, chiar dacă nu provoacă forme grave de Covid-19, este mult mai contagioasă și din acest motiv, o amenințare pentru sistemele de sănătate care ar putea fi copleșite de creșterea exponențială a numărului de bolnavi.

Președintele companiei Pfizer, Albert Bourla, a declarat la rândul său cotidianului The Wall Street Journal că, deși Omicron pare să provoace simptome mai ușoare ale COVID-19, răspândirea sa rapidă ar putea duce la și mai multe mutații.

Între timp, Danemarca a informat marți că numărul cazurilor de contaminare cu varianta Omicron a crescut la aproape 400, lucrul important fiind că acum se poate vorbi de „ transmitere comunitară”. Autoritățile sanitare daneze au precizat că s-au detectat focare importante în vestul și estul țării, la persoane care nu au călători în sudul Africii, nici nu au avut contat cu alte persoane care evental fuseseră în regiunea africană unde s-au semnalat primele cazuri de Omicron.

Danemarca este una din țările europene care testează deosebit de mult și mai ales, care face secvențierea a peste 90% din testele Covid – motiv pentru care poate detecta mult mai repede răspândirea noii variante.

sursa: europalibera.org