Select your Top Menu from wp menus

Vara începe cu avertizare de ploi puternice

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat pentru mâine Cod Galben de ploi puternice, transmite MOLDPRES.

Conform meteorologilor, marți, 1 iunie, în mare parte a țării, preponderent în regiunile de centru şi sud, se prevăd ploi puternice (15-45 l/m2) și intensificări ale vântului nord-estic, în rafale de până la 15-18 m/s.

De mâine vremea se va răci, iar mercurul termometrelor va indica, în următoarele zile, valori medii de până la 16-18 grade Celsius, ziua, şi până la 10 grade noaptea.

Prima lună a verii este luna anului în care zilele au cele mai multe ore luminate de Soare în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică se instalează iarna. Iunie este luna cireșelor, drept pentru care în popor este cunoscută sub denumirea de „Cireșar” sau „Cireşel”. Dintre fenomenele meteorologice stihinice, cel mai mare pericol în luna iunie îl prezintă aversele puternice şi căderile de grindină, care se semnalează anual. Ploi de lungă durată sunt posibile în medie o dată în patru ani, vânturi puternice (cu viteza mai mare de 25 m/s) – în medie o dată în 3 ani. Este posibilă formarea vârtejurilor. Astfel, la 27 iunie 1980, izolat în raioanele Slobozia şi Căușeni, s-a înregistrat un vârtej care a cauzat pagube considerabile economiei naţionale.

Potrivit prezicerilor populare, dacă fulgeră şi tună în luna iunie, vara va fi ploioasă şi recoltele de grâu vor fi bogate, iar dacă plouă mult, se strică via şi strugurii. Dacă sunt omizi, va fi recoltă bună la grâu şi la struguri. În această lună se seamănă ridichile de toamnă, guliile şi conopida de iarnă, se sapă viile a doua oară.