Select your Top Menu from wp menus

Vanu Jereghi: „Avocatul Poporului ar trebui să vină în fața Parlamentului și să spună care sunt încălcările drepturilor omului”

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, şi-a făcut publică opinia, potrivit căreia pachetul de legi privind sistemul bancar, asupra căruia şi-a asumat răspunderea Guvernul şi, în special, legea care pune pe umerii contribuabilului cheltuiala cauzată de furturile bancare, vor avea urmări grave pentru drepturile omului din Republica Moldova. Ombudsmanul s-a declarat hotărât să facă uz de posibilităţile sale, în cazul în care şeful statului va promulga legile respective. Ce presupune această luare de atitudine şi ce urmări poate avea?O convorbire cu Vanu Jereghi, directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului.

Europa Liberă: Aşadar, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a sesizat din oficiu cu privire la pachetul de legi privind sistemul bancar, în special privind legea prin care cetăţenii vor trebui să întoarcă banii prin care s-a acoperit gaura uriaşă cauzată de furturile din bănci. Potrivit Ombudsmanului, soluţia la care a recurs Guvernul, încuviinţată de Parlament, va avea urmări grave pentru drepturile fundamentale ale omului din Republica Moldova. Cum vedeţi Dvs. această luare de atitudine a dlui Cotorobai? Firească? Previzibilă? Promiţătoare în vreun fel sau altul?

Vanu Jereghi: „Este firească, dar deloc previzibilă. Pentru că pentru prima oară din momentul existenței instituției naționale de protecție a drepturilor omului, cum este Centrul pentru Drepturile Omului sau oficiul Avocatului Poporului, vedem o declarație destul de dură, vedem o declarație care intră pe partea politică, mai mult ca atât, este o declarație care contravine cursului majorității parlamentare.”

Europa Liberă: Dar dat fiind faptul că, așa cum se știe, această candidatură a domnului Cotorobai la momentul avansării venea cumva din zona PLDM, am putea presupune, concluziona că este un demers al opoziției parlamentare liberal democrate?

Vanu Jereghi: „Putem să presupunem, dar în momentul în care a fost investit și a dat jurământul în fața Parlamentului, nu vreau să cred că este ceva care vine de la un partid politic. Pentru că partidul politic pe care l-ați menționat Dvs. are microfon deschis în Parlament și poate oricând vocifera părerea sa.”

continuarea pe europalibera.org


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/vanu-jereghi-avocatul-poporului-ar-trebui-sa-vina-in-fata-parlamentului-si-sa-spuna-care-sunt-incalcarile-drepturilor-omului/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19