Select your Top Menu from wp menus

Vameşi acuzaţi de contrabandă de milioane de lei

Trei inspectori vamali şi doi angajaţi ai unei firme sunt învinuiţi de procurori de comiterea contrabandei în proporţii deosebit de mari cu produse cosmetice.

Potrivit celor constatate de Procuratura Generală, administratorul şi expeditorul firmei au introdus, pe parcursul anului 2010, pe teritoriul Republicii Moldova mărfuri cu regim vamal de import provizoriu în valoare de peste 5,5 mln lei. Mărfurile au fost introduse în zona economică liberă, statutul căreia nu prevede realizarea ulterioară a mărfurilor respective pe teritoriul Republicii Moldova. Contrar acestor restricţii, angajaţii agentului economic au realizat mărfurile de larg consum, iar ulterior au influenţat inspectorii vamali ai postului vamal Giurgiuleşti – Cahul să introducă date denaturate în actele de identificare vamală, precum că au fost reexpediate şi scoase de pe teritoriul Republicii Moldova.

După aceeaşi schemă, în perioada anului 2011, administratorul şi expeditorul firmei au mai introdus pe teritoriul Republicii Moldova mărfuri cu regim vamal de tranzit în valoare de aproximativ 2,2 mln lei. Marfa, care potrivit documentelor vamale putea doar tranzita, a fost realizată pe teritoriul Republicii Moldova, iar ulterior inspectorul vamal al postului vamal Briceni – Rososeni, pentru a ascunde urmele infracţiunii de contrabandă, a introdus date false în documente, precum că mărfurile au fost scoase de pe teritoriul Republicii Moldova.

Operaţiunea de documentare şi reţinere a învinuiţilor a fost realizată de Procuratura Generală în comun cu Inspectoratul Naţional de Investigaţii.

Actualmente, învinuiţii în număr de cinci persoane, printre care şi trei vameşi, au interdicţia de a părăsi hotarele ţării, iar la solicitarea procurorilor, vameşii au fost suspendaţi din funcţie pînă la pronunţarea sentinţei.

Procurorii au finalizat recent urmărirea penală şi au expediat cauza penală în privinţa celor 5 învinuiţi în instanţa de judecată spre examinare în fond.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de cele incriminate, învinuiţii riscă pedepse cu închisoarea de pînă la 10 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 10000 u.c., cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/vamesi-acuzati-de-contrabanda-de-milioane-de-lei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19