Select your Top Menu from wp menus

Utilizarea gazelor lacrimogene în direcția manifestanților pașnici este o măsură excesivă și disproporționată

Amnesty International Moldova cere Procuraturii Generale și Inspectoratului General de Poliție efectuarea unei investigații urgente, obiective, independente și transparente privind alegațiile de aplicare excesivă a mijloacelor speciale și gazelor lacrimogene de către presupuse forțe de poliție, în cadrul protestelor pașnice de astăzi, 20 martie, din fața Judecătoriei Orhei.

Astăzi, un grup de persoane au protestat în fața Judecătoriei Orhei. Imaginile de la protest nu ar indica prezența vreunui pericol pentru ordinea publică, altercații sau violențe. Un grup de persoane, presupuse a fi reprezentanți ai forțelor de ordine, în uniforme de pe care lipseau însemnele de identificare individuală  au făcut o tentativă de a dispersa grupul protestatarilor. Ca rezultat, unele persoane prezente la protest s-au plâns că acești presupuși polițiști,  prezenți la protest, ar fi aplicat excesiv, nejustificat și abuziv gaze lacrimogene față de protestatari.

Amnesty International Moldova cere Procuraturii Generale și Inspectoratului General de Poliție, în regim de urgență, să efectueze o investigație promptă și obiectivă privind alegațiile de aplicare excesivă, nejustificată și abuzivă a gazelor lacrimogene de către presupușii polițiști, în cadrul protestelor de astăzi din fața Judecătoriei Orhei.

Amintim autorităților statului prevederile legislative privind  restricționarea utilizării mijloacelor speciale, care pot fi utilizate doar în condiții de excepție – art. 25 din Legea nr. 320 cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului și a punctului 13 al Principiilor de Bază privind Aplicarea Forței și a Armelor de către forțele de asigurare a ordinii publice, adoptate la Congresul ONU cu privire la prevenirea infracțiunilor și tratamentul legal al infractorilor din Havana, 07.09.1990.

Articolului 40 din Constituția RM (libertatea întrunirilor) garantează fiecărui cetățean dreptul la întrunire, precum și libertatea fundamentală de exprimare în cadrul protestelor pașnice. Acest drept este un pilon al democrației și statului de drept, iar orice limitare, abuz și îngrădire a acestuia, fără un motiv rezonabil, constituie un atentat la valorile Declarației Universale a Drepturilor Omului, Pactelor Internaționale în domeniu Drepturilor Omului  la care Republica Moldova este parte, precum și la angajamentele asumate de statul RM cu privire la armonizarea principiilor și valorilor Uniunii Europene, în legislația și activitatea organismelor naționale, inclusiv a organelor de poliție, care este obligată conform legii să apere și protejeze protestatarii pașnici, și nicidecum să-i intimideze.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/utilizarea-gazelor-lacrimogene-in-directia-manifestantilor-pasnici-este-o-masura-excesiva-si-disproportionata/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19