
Uniunea Avocaților din R. Moldova (UARM) anunță o grevă generală de zece zile, din data de 15 iulie, ca răspuns la modificările legislative adoptate recent de Parlament. Președintele Uniunii, Dorin Popescu, denunță un atac fără precedent asupra independenței și autonomiei profesiei de avocat. Acesta susține că amendamentele au fost votate fără consultarea avocaților și fără respectarea procedurilor legale. În schimb, Efimia Bandalac, autoarea amendamentelor și membră a Comisiei juridice, numiri și imunități, afirmă că modificările nu afectează dreptul avocatului de a-și exercita liber profesia.
Dorin Popescu susține că modificările au fost adoptate în mod clandestin, fără dezbateri și fără consultarea avocaților. Acestea nu au fost incluse în ordinea de zi a Comisiei juridice din 10 iulie, dar au fost introduse în aceeași zi pe agenda ședinței plenare.
Dorin Popescu spune că unele amendamente afectează grav libertatea profesiei de avocat. Avocații critică interzicerea perceperii taxelor pentru examinarea plângerilor adresate Comisiei pentru etică și disciplină, modificarea componenței comisiilor Uniunii Avocaților prin includerea unor membri desemnați de Ministerul Justiției, limitarea mandatului membrilor Consiliului Uniunii la o singură perioadă, precum și interzicerea candidaturii în comisii a avocaților care au făcut parte, în ultimii trei ani, din vreo comisie sau din Consiliul Uniunii.
„Ieri, la ora 15:10, a venit un curier care ne-a înmânat un plic și în plic am găsit o foaie A4 semnată de președinta Comisiei juridice a Parlamentului, prin care ne-a informat că tot ieri au examinat amendamentul propus de doamna Bandalac. A fost acceptat și transmis în Parlament pentru votare. Și ne-au spus să luăm act”, a declarat președintele Uniunii Avocaților din R. Moldova, Dorin Popescu.
Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a refuzat să comenteze consultările, indicând că poziția oficială aparține autoarei amendamentelor, deputata Efimia Bandalac. Aceasta nu a răspuns apelurilor jurnaliștilor, iar în postările sale a evitat să explice lipsa dialogului.
Bandalac susține că independența profesiei nu este afectată, nu intervin în niciun fel în dreptul avocatului de a-și exercita liber profesia, nu intervin în activitatea de apărare și nu subordonează profesia. Ea susține că schimbările vizează doar comisiile tehnice, prin includerea unor membri independenți din mediul academic și societatea civilă, care nu sunt funcționari publici și nu ar putea influența deciziile. Potrivit ei, modificările urmăresc transparență, rotația funcțiilor și acces liber la mecanismele disciplinare, în linie cu practicile naționale și europene.
„Modificările nu intervin în niciun fel în dreptul avocatului de a-și exercita liber profesia, nu intervin în activitatea de apărare și nu subordonează profesia. Amendamentele vizează Comisia de licențiere, Comisia pentru etică și disciplină și Comisia de soluționare a contestațiilor – structuri tehnice esențiale, unde se introduc pe lângă cei 8 membri avocați și 3 membri externi, desemnați de Ministerul Justiției din mediul academic sau societatea civilă, persoane cu expertiză juridică și reputație ireproșabilă. Eliminarea taxelor pentru examinarea sesizărilor disciplinare este o măsură de protecție a dreptului la petiționare”, a menționat Efimia Bandalac, pe pagina de Facebook.
Astăzi, 11 iulie, avocații s-au întrunit într-o ședință extraordinară.
„Consiliul a decis că toți avocații intră în grevă generală din data de 15 iulie, până la 25 iulie când se convoacă Congresul extraordinar. Solicităm șefei statului să nu promulge legea”, a spus președintele Uniunii Avocaților din R. Moldova.
Pe durata grevei generale, avocații și avocații stagiari nu vor acorda asistența juridică, iar absența acestora de la aceste activități va fi considerată justificată. Totodată, nerespectarea deciziei Consiliului privind greva atrage răspunderea disciplinară.
sursa: moldova1.md