Select your Top Menu from wp menus

Unii locuitori din Niculaeuca – nemulțumiți că nu au fost consultați înainte de reorganizarea școlii din sat

Un grup de locuitori ai satului Niculaeuca auvenit la ședința Consiliului Raional Orhei de vineri, 14 iulie, pentru a-și exprima nemulțumirea că nu au fost consultați înainte de adoptarea deciziei prin care școala din sat a devenit filială a celei din Isacova.

Păsul oamenilor a fost discutat la sfârșitul ședinței, iar problema a fost abordată de consilierii socialiști Constantin Tighineanu și Timofei Corârlă. Cei doi au anunțat că au fost induși în eroare când s-a spus că reorganizarea mai multor școli din raion a fost discutată și cu localnicii.

De partea cealaltă,  mai mulți consilieri din majoritatea declarată în CR au calificat aceste declarații ca având tentă electorală.

Șefa Direcției Educație, Silvia Mustovici, a explicat că decizia a fost una în benificiul copiilor, iar reorganizarea școlii în filială înseamnă doar că instituția nu va mai avea director și contabil proprii. Astfel,  banii economisiți vor putea fi cheltuiți pentru întreținerea elevilor. Mai mult,  șefa educației raionale a spus că în timpul apropiat vor fi modificate reglementările în domeniu, după care școlile ce au devenit filiale vor putea primi finanțare suplimentară, la fel ca și instituțiile care au înglobat filialele.

Deși  președintele raionului Tudor Golub a dat asigurări  că mai mult nicio școală din raion nu va fi închisă, acest lucru nu i-a calmat pe sătenii din Niculaeuca. Oamenii  au spus că nu au nicio garanție că pe viitor școala nu va fi lichidată în totalitate.

Amintim că la ședința din aprilie curent, CR Orhei a adoptat o decizie prin care  7 gimnazii din raion  au devenit filiale ale altor instituții de învățământ. Gimnaziile din Niculăeuca, Dîșcova, Bolohan, Podgoreni, Clișova, Zorile și Vîșcăuți au fost transformate  în filiale ale gimnaziilor Isacova, Puțintei, ”Ion și Doina Aldea Teodorovici” din Orhei, Zahoreni, ”D. Cantemir” din Ciocîlteni,  Cucuruzeni și Susleni, respectiv.

Același document prevede că șefa Direcției Generale Educație, Silvia Mustovici, în comun cu managerii instituțiilor de învățămînt trebuie să asigure  reangajarea sau, după caz, disponibilizarea personalului şi achitarea indemnizaţiei de eliberare din serviciu. 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/unii-locuitori-din-niculaeuca-nemultumiti-ca-nu-au-fost-consultati-inainte-de-reorganizarea-scolii-din-sat/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19