Comisia Electorală Centrală a aprobat o nouă Hotărâre cu privire la rapoartele privind veniturile și cheltuielile concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, la situația din 25 iunie 2021. Potrivit documentului donatorii mai multor partide au făcut donații fără a avea venituri declarate la fisc sau mai mari decât veniturile declarate.
Examinând datele din rapoartele prezentate pentru situația din 25 iunie 2021 și raportându-le la informațiile prezentate de SFS, s-au constatat următoarele:
Raportând situația descrisă mai sus la competențele atribuite Comisiei Electorale Centrale conform Codului electoral, Comisia constată că nu dispune de instrumente funcționale pentru a putea investiga și examina în profunzime și sub toate aspectele proveniența sumelor donate. Astfel, în conformitate cu art. 22 alin. (2) lit. g) din Codul electoral, Comisia sesizează SFS, autoritatea publică care asigură administrarea fiscală.
În perioada de referință, s-a constatat că 42 de persoane fizice donatoare din țară nu au avut nici un venit declarat la SFS sau au avut un venit declarat mai mic decât suma donată pentru perioada 2018-2020, Comisia Electorală Centrală consideră necesar să transmită, în temeiul art. 131 alin. (1) și (2) din Codul fiscal nr. 1163/1997, SFS lista persoanelor în vederea verificării surselor de proveniență a donațiilor.
Totodată, în rapoartele prezentate de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” și Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR la Compartimentul III „Venituri”, rubricile „Ocupația” și „Surse de finanțare” sunt indicate donații efectuate de către pensionari sau este scris „din pensii”. Pentru asigurarea unei verificări operative a acestor donații, Comisia a solicitat informații de la Casa Națională de Asigurări Sociale, iar despre rezultatul examinării va reveni ulterior cu informații.
Comisia reiterează că, potrivit art. 41 alin. (1) din Codul electoral, pentru finanțarea activității partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale pot fi utilizate doar resursele financiare provenite din activitatea de salariat, de întreprinzător, științifică sau din cea de creație, desfășurată de către cetățenii Republicii Moldova atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în afara acestuia.
Comisia atenționează asupra necesității respectării de către concurenții electorali a prevederilor art. 41 alin. (1) din Codul electoral.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…