Select your Top Menu from wp menus

Un studiu pentru Moldova prezintă costurile violenţei în familie

Costul total al serviciilor pentru fiecare caz de violenţă faţă de femei este de peste 64 de mii de lei, pe când lipsa acestor servicii pentru o singură femeie costă societatea mai mult de 689 de mii de lei. Cele mai mari costuri pentru atenuarea cazurilor de violenţă sunt suportate de sectorul sănătate, în special, pentru tratamentul spitalicesc al victimelor. La polul opus, cu cele mai mici cheltuieli, se află sectorul social. Rămân drastic subfinanţate serviciile specializate precum consilierea psihologică, consilierea juridică şi de îngrijire a copilului. Datele se conţin într-un studiu elaborat de Centrul de Drept al Femeilor, la solicitarea UN Women Moldova şi Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Moldova, transmite IPN.

Preşedinta CDF, Angelina Zaporojan-Pârgari, a declarat că studiul şi-a propus să analizeze costurile suportate de autorităţile publice, societatea civilă şi însăşi victimele violenţei. Au fost evaluate trei sectoare publice: protecţia socială, sănătatea şi justiţia. În cadrul cercetării s-a constat că, din cauza mecanismului de reacţie, care se focalizează pe consecinţele violenţei în familie şi violenţei faţă de femei şi nu pe prevenire, cel mai înalt cost este pentru sectorul sănătăţii. Al doilea cel mai mare cost este pentru sistemul de justiţie, acest fapt fiind cauzat de procedura complexă din cadrul sistemului, odată ce cazurile de violenţă în familie intră în sistemul penal.

Studiul arată că investiţia financiară privată acoperă o mare parte din serviciile care nu sunt disponibile sau sunt doar parţial existente în sectorul public.  60% din serviciile sociale necesare victimelor sunt asigurate de organizaţiile societăţii civile. Totodată, aportul victimelor la acoperirea serviciilor de avocatură este de patru ori mai mare decât contribuţia statului, victimele preferă avocaţii privaţi din cauza calităţii slabe a serviciilor de stat prestate în prezent.

O altă constatare este că reacţia de răspuns la cazurile de violenţă în familie este insuficientă şi nu este sistematică. Răspunsul multidisciplinar şi coordonarea intervenţiei pe cazurile de violenţă în familie funcţionează ineficient în practică. În acest sens, experţii recomandă formarea specializată continuă a profesioniştilor din sectorul sănătăţii, cel social etc. În opinia lor, toate sectoarele trebuie să conlucreze pentru a consolida răspunsul multidisciplinar, în conformitatea cu cele mai bune practici internaţionale.

La fel experţii consideră că autorităţile trebuie să pună un accent sporit pe promovarea serviciilor de prevenire şi suport pentru a evita costurile enorme ale violenţei în familie.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/un-studiu-pentru-moldova-prezinta-costurile-violentei-in-familie/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19