Deschide.md publică un comentariu semnat de Iulian Chifu. Acesta susține că e necesar ca viitorul preşedinte al Republicii Moldova să îndeplinească şi condiția de apărător echilibrat al modernizării, purtător credibil al stindardului luptei împotriva corupţiei şi de factor de putere, care să echilibreze, prin legitimitatea alegerii directe, structura de putere existentă astăzi la nivel executiv şi legislativ. Obiectivul de a avea un preşedinte pro-european credibil şi un pilon independent, totodată, este într-adevăr un obiectiv naţional, crede comentatorul, dar şi un obiectiv al întregii opoziţii. Dacă nu, continuă acesta, lupta între partide pentru procente minore, care să lase în turul doi un Igor Dodon gata să reorienteze strategic Republica Moldova, văduveşte opoziţia pro-europeană de perspectiva de a avea un candidat, aşa cum văduveşte şi puterea declarat pro-europeană de această perspectivă.
Editorialistul Nicolae Negru de la Ziarul Național scrie că în pofida criticilor, tehnica militară americană a fost expusă totuși în Piața Marii Adunări Naționale. Această situație îl face pe autor să constate că cetățenii Republicii Moldova sunt divizați în continuare pe linia frontului geopolitic, în lumi paralele, antagoniste, dar fără a declara război una alteia, unii trecând cu ușurință, ocazional, dintr-o parte în alta. Ziua de 8 mai a fost un test și pentru autorități, crede editorialistul. În opinia sa, ministrul Anatol Șalaru a procedat cu destulă abilitate într-o situație care risca, cel puțin, să provoace „interpretări și speculații negative” nu numai din partea „unui segment” de populație, ci chiar a unor consilieri prezidențiali și a unor parteneri de alianță. Până și Voronin a schimbat macazul, scrie autorul, după ce Ambasadorul SUA, James Pettit, și-a exprimat nedumerirea în legătură cu reacția deșănțată, isterică, dușmănoasă a unor politicieni locali la un simplu gest de prietenie și cooperare militară moldo-americană.
„Radio Chișinău” îl citează pe analistul politic Ion Tăbârță în contextul vizitei la Chișinău și Tiraspol a Reprezentantului Special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt. Analistul și-a exprimat opinia, potrivit căreia în actual context intern, dar și regional, sunt prea puține anse pentru a aștepta un impuls real în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean. Mai mult, Moscova ar încerca să reanimeze planul de federalizare a RM, inclusiv cu susținerea unor forțe interne.
„RISE Moldova” publică un articol care conține profilurile a peste 40 de cetățeni moldoveni care apar în scurgerile de informații #PanamaPapers, după ce și-au achiziționat societăți off-shore de la casa de avocatură „Mossack Fonseca” – una dintre cele mai mari creatoare de companii paravan și structuri offshore, în spatele cărora se ascund adevărații beneficiarii și bunurile lor. Jurnaliștii menționează că cei peste 40 de moldoveni au statut social diferit: oameni de afaceri, politicieni, avocați, pictori, specialiști IT, bancheri, interpuși. Printre aceștia se regăsesc, potrivit unei baze de date publicate de „RISE Moldova”, numele fostului premier Ion Sturza, ai patru membri ai familiei Stati, ai soților Maxemchuk, a lui Alexandru Sârbu, viceministrului Economiei, Vitalie Iurcu ș.a.
sursa: europalibera.org
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…