Un ONG publică lista persoanelor responsabile de condamnarea Moldovei la CEDO în 2016

Asociația obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” publică lista persoanelor pe care le consideră responsabile de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în anul 2016, transmite IPN.

ONG-ul precizează că scopul publicării acestei liste este de a contribui la sporirea responsabilității autorităților publice și a transparenței în actul decizional. Lista a fost întocmită în baza informațiilor oferite de către avocații care au reprezentat reclamanții la Curte și în baza hotărârilor și deciziilor Curții Europene. Din acest motiv, juriștii admit că lista ar putea conține inexactități.

„Juriștii pentru Drepturile Omului” mai menționează că, potrivit informației publicate pe site-ul Curții, în anul 2016 au fost pronunțate 23 de hotărâri în privința Republicii Moldova, care au costat bugetul de stat peste 187 de mii de euro. În 11 dosare, Curtea a constatat încălcarea articolului din Convenție cu privire la interzicerea torturii. În alte cauze se constată încălcarea dreptului la libertate și la siguranță, încălcarea dreptului la un proces echitabil sau a dreptului la respectarea vieții private și de familie etc. În două cauze în privința Republicii Moldova nu a fost constatată nicio violare a Convenției, responsabilitatea fiind atribuită Federației Ruse.

Totodată, în 2016 CEDO a făcut publice 25 de decizii de radiere. Șapte dintre aceste cauze au fost scoase de pe rol ca urmare a încheierii tranzacțiilor amiabile dintre Guvernul Republicii Moldova cu reclamanții și trei ca urmare a recunoașterii de către Curte a declarațiilor unilaterale înaintate de către Guvern. Pentru aceste zece cauze, Guvernul a acordat în total o sumă de peste 49 de mii de euro, iar Primăria Chișinău – 41 de mii de euro, pentru acoperirea prejudiciilor suportate de către reclamanți. În cazul celorlalte 15 decizii de radiere fie nu s-a constat încălcarea invocată, fie reclamantul nu a mai răspuns atunci când a fost contactat de Curte.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

4 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

4 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

6 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago